Zaujímavosti

Vrak nacistickej vojnovej lode objavili po 80 rokoch


videní: 2.0K

Potopené pozostatky nemeckej vojnovej lode, stále vysvätenej hrdzavými symbolmi nacistického režimu, boli objavené pri pobreží Nórska.

Vrak lode nedávno objavil štátny prevádzkovateľ nórskej energetickej siete Statnett, ktorý sa nachádza asi 24 kilometrov od pobrežného mesta Kristiansand v južnom Nórsku, v 490 metroch pod hladinou mora. Pozoruhodné je, že sa nachádza len pár metrov od podmorského napájacieho kábla vedeného medzi Nórskom a Dánskom.

Vrak nacistickej vojnovej lode objavili po 80 rokoch

Aj keď príbeh zániku lode je historikom dobre známy, umiestnenie plavidla zostalo po dobu 80 rokov záhadou. V roku 2017 sonarové skenovanie inžinierov spoločnosti Statnett odhalilo prítomnosť potopeného plavidla, presná totožnosť lode sa však zistila až po zoslaní podvodného diaľkovo ovládaného vozidla (ROV) na kontrolu vrakov.

Osud Karlsruhe síce nájdete v historických knihách, ale nikto presne nevedel, kam sa loď potopila. Bola to navyše jediná veľká nemecká vojnová loď, ktorá sa stratila počas útoku na Nórsko s neznámou pozíciou. Po všetkých tých rokoch konečne vieme, kde sa nachádza cintorín tejto dôležitej vojnovej lode. Informácie uviedla vo vyhlásení Statnettová Frode Kvalø, archeologička a výskumníčka z Nórskeho námorného múzea.

Vrak nacistickej vojnovej lode objavili po 80 rokoch

Vojnová loď známa ako Karlsruhe bola krížnikom s dĺžkou 174 metrov vybavenou parnými turbínami a deviatimi delami. Potopená bola 9. apríla 1940, v prvý deň nemeckého útoku na Dánsko a Nórsko počas druhej svetovej vojny po tom, čo sa dostala pod paľbu britskej ponorky. Zrnité obrázky, ktoré urobila ROV v kalnej vode, dokonca ukazujú, že loď bola vybavená hákovým krížom z čias nacizmu.

“Keď nám výsledky ROV ukázali torpédovú loď, uvedomili sme si, že pochádza z čias vojny. Keď sa objavili na obrazovke delá, pochopili sme, že ide o obrovskú vojnovú loď. Boli sme veľmi nadšení a prekvapení, že vrak bol taký veľký ”, dodal Ole Petter Hobberstad, senior projektový inžinier v spoločnosti Statnett.

Vrak nacistickej vojnovej lode objavili po 80 rokoch

Takéto veľké vojnové lode sa zvyčajne otočia, keď sa potopia – je to kvôli vysokému ťažisku. Kvalø poukazuje na to, že táto loď je neobvyklá, pretože zostala vzpriamená „s delami hrozivo smerujúcimi do mora“.

Aj keď je nacistický režim mŕtvy a pochovaný, dedičstvo jeho invázie do Nórska stále žije. V roku 2018 vedci zdokumentovali, že lesy okolo Kafjordu, jedného z desiatok fjordov pozdĺž severného pobrežia Nórska, stále obsahujú škody na životnom prostredí, ktoré  zostali v dôsledku  Tirpitzu , najväčšej nacistickej vojnovej lode, ktorá sa pomocou umelého umelého prostriedku skrývala v severných fjordoch krajiny.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov