Zaujímavosti

Svet a konšpirácie – 3. časť

konšpirácie

videní: 1.1K

V rámci tretej časti sa spoločne pozrieme na konšpiračné teórie v súčasnosti, keďže v poslednom čase je záujem o ne na prudkom vzostupe. Za tým však môže stať viacero dôvodov. Poďme sa na nich pozrieť.

Spomínaná strata viery môže byť jedným z dôvodov, prečo sa v súčasnosti konšpiračné teórie tešia stále väčšej a väčšej obľube. Taktiež strata viery v politiku, masové média, ktoré radi vysielajú senzačné teórie, vplyv filmov a románov podnecujúcich rôzne konšpirácie a mnoho ďalších. Hlavným faktorom je ale nepochybne internet. Ten je perfektným prostriedkom pre šírenie konšpiračných teórií. Tam, kde by sa dnes také fámy odovzdávali skupinkou niekoľkých zasvätených a pomaly sa tak šírili metropolitným prostredím, napríklad o identite zdroja informácií v kauze Watergate, známom ako „Deep Throat“, sa dnes vďaka internetu rozletia v priebehu niekoľkých minút po celom svete.

Preto, keď sa v dnešnej dobe stane niečo významné, napríklad udalosti 11. septembra 2001, začnú na internet okamžite prenikať prvé konšpiračné teórie. Dôkazy, ktoré by si autority radšej nechali pre seba, sú diskutované od Ameriky až po Austráliu. Problémom však je aj to, že sa svetom šíria aj vykonštruované lži a dezinformácie. Internet sa tak stáva neoceniteľným nástrojom ochrany proti cenzúre, ktorý umožňuje pravde  vyjsť najavo a dáva vzniknpť fóru, v ktorom môže v ére „fake news“ každý blázon a partizán povedať svoje.

Dnes v čase , keď sa na internete objavuje jedna konšpirácia za druhou, je ťažké zistiť, ktoré sú uváženia hodné a ktoré je lepšie pustiť z hlavy. Táto dilema bola najzreteľnejšia bezprostredne po útoku na dvojičky a následne počas vojny proti terorizmu.  Neuveriteľný úspech dokumentárneho filmu Michaela Moorea s názvom Farenheit 9/11 bol svedkom toho, ako sa konšpiračné teórie stávajú bežnou realitou. Film berie vážne také konšpiračné teórie, ktoré boli predtým považované za nereálne. Výsledkom bolo rozdelenie obecenstva na dve strany. Jedni film vnímali ako nezodpovedné konanie, druhí potom ako pravdu, ktorej vyrieknutia sa spravodajské médiá báli.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov