Zaujímavosti

Svet a konšpirácie – 2. časť

konšpirácie

videní: 1.5K

Čo sú vlastne tie konšpiračné teórie? V rámci druhej časti článku sa spoločne pozrieme na konšpiračné teórie trochu z iného uhla.

Samotné slovo konšpirácia pochádza z latinského slova conspirare, čo doslova znamená „dýchať spolu“. V skutočnosti to označuje dvoch alebo viac ľudí, ktorí spriadajú plány, o ktorých nikomu inému nehovoria. Takýto plán mohol byť teoreticky dobrý aj zlý. Postupom času však toto označenie nadobudlo veľmi negatívny význam. To možno vidieť už v spôsobe, akým sa toto slovo používa v právnej sfére, kde sú slovom konšpirácia označené prehrešky.

Konšpirácie nie sú definované ako tajné, ale tým, že sa slovo spojilo s kriminálnym správaním, túto vlastnosť získalo. Takže preto sa utajenie stalo súčasťou nášho vnímania slova „konšpirácia“. A súčasť je to dôležitá, obzvlášť, keď príde na jej vývoj. V princípe sú konšpiračné teórie alternatívnym výkladom histórie či skutočnosti. Naznačujú, že sa dramatické udalosti nedejú náhodne, alebo kvôli zjavným dôvodom, ale pretože boli vopred v utajení naplánované.

O tom, že konšpiračné teórie sú s nami už tisíce rokov, niet pochýb. Koniec koncov, samotná konšpirácia tu je naozaj dlho, či už ide o starovekých Grékov, ktorí plánovali obsadiť Tróju, alebo sprisahanie Caesarových nepriateľov vedúce k jeho vražde. História je takýchto dramatických konšpirácií plná.  A spolu s nimi tu boli podozrievaví ľudia, ktorí vždy prišli s nejakou konšpiračnou teóriou, ktorá by tajuplné udalosti vysvetlila.

Avšak až v poslednom storočí sa konšpiračné teórie dostali do povedomia väčšieho počtu ľudí. Zrejme to má čo to dočinenia s úpadkom viery. V minulosti vnímali ľudia nevysvetliteľné javy ako činnosť božstiev. V dnešných sekulárnejších časoch sa však ľudia obzerajú po zlomyseľnosti človeka.

Náhľad na svet, ktorý ovláda malá a zlomyseľná skupina ľudí, je pretrvávajúcim prvkom dnešných konšpiračných teórií. Vlastne sa dá povedať, že stojí takmer za každou konšpiračnou teóriou, ktorá dnes existuje. Takže odpoveďou na otázku, čo sú konšpiračné teórie, by malo byť niečo ako – teórie, ktoré naznačujú, že veľkolepé udalosti nie sú tým, čím sa zdajú byť, ale manifestáciou sveta ovládaného tajnou elitou.

Zdroj: topdesat | crestresearch

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov