TOP 10

TOP10: Historické osobnosti a šokujúce fakty o nich 2. časť


videní: 1.7K

Od staroveku po dnešok majú ľudia v sebe skrytú túžbu po sláve a moci. Táto pozornosť a obdiv nie sú zlé, ak za jednotlivcom stál ušľachtilý cieľ. Bohužiaľ to tak nie je vždy. Pretože tieto ikony a milované postavy sú projekciou našej vlastnej túžby po obdive, môžeme mať tendenciu nasledovať tieto historické osobnosti a zbožňovať všetky ich skutky. V niektorých ohľadoch máme tendenciu zaobchádzať s nimi ako s „bohmi“, hoci zostávajú iba ľuďmi. Ako všetci, aj tí, ktorých obdivujeme, majú svoje silné aj slabé stránky.

6. Winston Churchill spôsobil, že Indovia hladovali

shutterstock_79926634

Churchill, ktorý je nepochybne najslávnejším britským premiérom v histórii, sa najlepšie pamätá za úspešné vedenie Británie cez druhú svetovú vojnu. Preslávili ho inšpiratívne prejavy a odmietanie vzdať sa, aj keď sa situácia zhoršovala. Čo však väčšina nevie, je to, že zásoby, ktoré používal pre Britov a armádu počas druhej svetovej vojny, pochádzali z Indie. Aby to bolo jednoduchšie pochopiť, Churchill úmyselne vyhladoval Indiu, až to vyvolalo ničivý bengálsky hladomor z roku 1943. Tento hladomor viedol k stratám troch miliónov indických životov, hlavne detí.

7. Karl Marx sa nezúčastnil pohrebu svojho otca

Karl_Marx

Karl Marx bol slávny filozof, autor, sociálny teoretik a ekonóm. Je známy svojimi teóriami o kapitalizme a komunizme. Je ironické, že Marx bol výrečný v opise vykorisťovania robotníckej triedy, zatiaľ čo osobne si nedokázal udržať zamestnanie po významnú dobu. Inými slovami, Marx bol trochu lenivý, napriek tomu mal chuť reprezentovať (svojimi teóriami, nie činmi) celú svetovú robotnícku triedu. Karl Marx sa ďalej nezúčastnil pohrebu svojho otca; povráva sa, že zaspal a nepočul zvoniť budík.

8. Napoleon bol podvodník

Napoleon-crossing-Alpes-Jacques-Louis-David-1800

Napoleon Bonaparte bol veľmi inteligentný generál, možno najinteligentnejší, aký kedy žil. Ako najdominantnejší dobyvatelia histórie, ani osobnosti ako Napoleon nerád prehrávali … ani keď hrával hry ako karty. Svoj vycibrený inštinkt prevrátil k chronickému podvádzaniu pri kartových hrách, ktoré hrával so svojimi spoločníkmi. Tak či onak, Napoleon vždy našiel spôsob, ako zvíťaziť. Aj keď skutočne prehrával.

9. Isaac Newton bol blbec

GodfreyKneller-Isaac Newton-1689 osobnosti

Isaac Newton je dobre známy pre svoje objavy v optike a matematike. Je to však jeho formulácia troch pohybových zákonov – základných princípov modernej fyziky – za ktoré mu je vďačný celý svet. Napriek svojej vedeckej veľkosti bol Isaac Newton bezohľadný, vypočítavý, prefíkaný a temperamentný! Aby sme to skrátili, ten muž nemal skutočných priateľov a nikdy sa neoženil len preto, že sa ku všetkým správal ako špina.

10. Aj osobnosti ako Mahátma Gándhí opustili otcovu smrteľnú posteľ kvôli sexuálnemu styku

pacifista-71445_960_720-400x565

Mahátma Gándhí bol vodcom indického nenásilného hnutia za nezávislosť proti Britom. Rovnako sa v Južnej Afrike zasadzoval za občianske práva indiánov. Gándhí, ktorý sa narodil v indickom Porbandare, vyštudoval právo a organizoval bojkoty proti britským inštitúciám. Väčšina ľudí nevie o mierumilovnomi Gándhíovi to, že opustil smrteľnú posteľ vlastného otca, aby mal sex s manželkou. Jeho otec zomrel počas synovej neprítomnosti, čo prenasledovalo Gándhího po zvyšok jeho života.

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov