Zaujímavosti

Pred 60 rokmi psí kozmonauti Belka a Strelka pripravili Gagarinovi cestu do vesmíru


videní: 2.4K

Pred 60 rokmi sa vydala do vesmíru dvojica orieškov Belka a Strelka. Po slávnej Lajke, ktorej smutný príbeh chytil za srdce celý svet, sa cesta feniek skončila dobre a ako prví živý tvorovia sa vrátili na Zem.

19.8.1960 sa uskutočnil prvý let po srdcervúcom príbehu Lajky. Účastníkmi letu boli fenky Belka a Strelka, králik, myši, potkany, mušky aj nádoby s rastlinami. Vďaka návratovému modulu sa všetky zvieratá dostali späť na Zem a obe fenky prežili bez následkov. Dnes je tomu už 60 rokov!

Pred 60 rokmi psí kozmonauti Belka a Strelka pripravili Gagarinovi cestu

História psích kozmonautov siaha až niekam do počiatku povojnovej éry. Psi ako zvieratá do kozmu sa rozhodol využívať Sovietsky zväz. Na rozdiel od opíc, ktoré používali USA, boli psi menej náladoví a lepšie sa dokázali adaptovať pri ťažkých podmienkach. Pre výskum vyberali psov z ulice, u ktorých sa predpokladalo, že budú viac odolní kvôli ich predošlému životu.

Pred 60 rokmi psí kozmonauti Belka a Strelka pripravili Gagarinovi cestu

Po uliciach Moskvy začali vojaci chytať rôzne druhy psov. Nebol to odchyt v pravom slova zmysle, ale skôr nalákanie psov na dobrovoľnú spoluprácu za nejaký ten pamlsok. Presný počet takto odchytených psov sa nikde neuvádza, no vesmírneho programu sa ich zúčastnilo celkom 48. A ako praví kozmonauti, aj psy museli spĺňať nejaké kritériá.

Pred 60 rokmi psí kozmonauti Belka a Strelka pripravili Gagarinovi cestu

Aké boli kritériá „nástupu“ na palubu?

  1. Výskumu sa zúčastnili iba fenky, aj keď mnoho z nich malo meno mužského rodu. Pôvodne to boli všetci bezmenný orieškovia, ktorým dal mená personál základne.
  2. Museli mať určitú veľkosť – výšku do 34 cm a dĺžku do 43 cm. To boli dané parametre kvôli unifikácii budúcich zariadení lietajúcich do kozmu.
  3. Do konečného výberu sa dostali iba fenky, ktoré boli predovšetkým pokojné, ba až flegmatické

Pred 60 rokmi psí kozmonauti Belka a Strelka pripravili Gagarinovi cestu

Nie je presne známe, koľko letov do vesmíru sovietsky psy absolvovali. Známe sú iba základné čísla – do vesmíru letelo 48 psov, z nich 20 zaplatilo svojim životom.  Informácia z Wikipédie hovorí o tom, že v roku 1966 vyslala ďalšie dva psy do vesmíru Čína. Čo je na tom pravdy, vedia len oni. Vypchaté telá Belky a Strelky sa nachádzajú v Múzeu kozmonautiky v Moskve.

 

Zdroj: TASR | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov