Zaujímavosti

Asteroid preletel okolo Zeme v najkratšej vzdialenosti a my sme ho nevideli


videní: 1.7K

Tretiu augustovú nedeľu preletel okolo Zeme asteroid o veľkosti automobilu približne 2950 kilometrov od zemského povrchu. Podľa záznamov a katalógu zostaveného astronomickým observatóriom Sormano v Talianku je to najbližšie zaznamenaný asteroid vôbec.

Kvôli svojej veľkosti by vesmírna hornina pravdepodobne nepredstavovala žiadne nebezpečenstvo pre zemský život, a to ani v prípade, že by zasiahla našu planétu. Blízky prelet okolo Zeme je napriek tomu znepokojujúci, pretože astronómovia ani netušili, že asteroid existuje, kým nepreletel okolo nás.

Asteroid preletel okolo Zeme v najkratšej vzdialenosti a my sme ho nevideli

Asteroid sa nenápadne priblížil zo smeru Slnka a vedci ho jednoducho nevideli. NASA vie o niekoľkých objektoch blízkych Zemi ako je tento. Mnohé sa nezaznamenajú ani ďalekohľadom a podľa vedcov takto prešlo okolo Zeme niekoľko potenciálne nebezpečných asteroidov. Keby jeden z tých zničujúcich prešiel medzerami v našich monitorovacích systémoch NEO, mohol by zabiť desiatky tisíc ľudí.

Tento nedávny asteroid sa pôvodne nazýval  ZTF0DxQ,  ale teraz je astronómom formálne známy ako  QG 2020. Business Insider sa o tom prvýkrát dozvedel od Tony Dunna, tvorcu webových stránok orbitsimulator.com. Simulácia nižšie ukazuje zrýchlený záber na orbitálnu dráhu QG. Preletel rýchlosťou približne 12,4 km/s, čo je skoro 44 000 km/hod.

Pokiaľ ide o vesmírne horniny, QG 2020 nebol príliš nebezpečný. Pozorovania naznačujú, že objekt má rozmery 2 x 5,5 metra, čiže ako automobil. Aj keby bol tento asteroid zložený z hustého železa (pričom väčšina asteroidov je skalnatých), podľa simulátora Impact Eartg z Purdue University by sa na povrch mohli dostať iba jeho malé kúsky. Takýto asteroid by v našej atmosfére explodoval, vytvoril by obrovskú ohnivú guľu a uvoľnil by do vzduchu výbuch, ktorý by sme mohli porovnať s explóziou niekoľkých ton TNT. Mala by takú silu, ako jedna z atómových bômb, ktorú USA v roku 1945 spustili nad Japonskom. K výbuchu by však došlo asi 4 až 5 kilometrov nad zemou, takže by nebol hlučnejší ako nejaký väčší dav ľudí.

Asteroid preletel okolo Zeme v najkratšej vzdialenosti a my sme ho nevideli

Posledný podobný prípad sa zaznamenal v roku 2019, keď okolo Zeme prešiel asteroid s veľkosťou v priemere 201 metrov. Nazvali ho 2019 OK a preletel 72 400 kilometrov od našej planéty, čo je menej ako 20 percent vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Astronómovia túto horninu objavili menej ako týždeň pred jej najbližším preletom a vedci hovoria, že sa v podstate objavil odnikiaľ. NASA aktívne sleduje oblohu kvôli takýmto hrozbám. Agentúra je však povinná odhaľovať iba 90 percent vesmírnych hornín, ktoré majú priemer väčší ako 140 metrov.

 

Zdroj: ScienceAlerttopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov