Zaujímavosti

Výbuch v Bejrúte: Ako dusičnan amónny spôsobí takú ničivú explóziu?


videní: 1.6K

Podľa správ sa zdá, že zničujúci výbuch v Bejrúte, ktorý zabil viac ako 100 ľudí a zranil najmenej 4 000 ľudí, vznikol v dôsledku zlého skladovania obrovského množstva dusičnanu amónneho.

Počiatočná explózia zapálila oheň, zatiaľ čo druhý výbuch vymaľoval oblohu apokalyptickým hríbom a vyslal tlakovú vlnu po celom meste, ktorá vybila okná a zranila tisíce ľudí. Dusičnan amónny, ktorý sa používa pri výrobe hnojív a bômb, je soľou vyrobenou z amoniaku a kyseliny dusičnej a je vysoko výbušný.

Čím viac dusičnanu amónneho alebo NH4-NO3, tým väčšia je jeho výbušná kapacita. A v prístave ho bolo naozaj veľa. Libanonský premiér Hassan Diab povedal, že sa tam nachádzalo viac ako 2900 ton, ktoré tam boli uskladnené od roku 2014. Diab tiež uviedol, že zástupcovia prístavu varovali pred nebezpečenstvom ukladania takého množstva výbušnej chemikálie.

Výbuch v Bejrúte: Ako dusičnan amónny spôsobí takú ničivú explóziu?

Dusičnan amónny sa často pridáva na zvýšenie obsahu dusíka do hnojiva. Vo väčšine podmienok je relatívne stabilný a je lacný na výrobu, čím sa chemikália stáva populárnou alternatívou oproti iným drahším zdrojom dusíka. Dusičnan amónny má však potenciálne smrteľnú nevýhodu. Zlúčenina sa považuje za oxidačné činidlo, čo na atómovej úrovni znamená, že pri chemickej reakcii odstraňuje elektróny z iných látok. V praktickejšom zmysle to znamená, že zvyšuje spaľovanie palív zvýšením kyslíka, ktorý je pre tieto palivá k dispozícii. Na zahájenie reakcie musí dusičnan amónny prísť do styku s otvoreným ohňom alebo iným zdrojom zapálenia. Pri incidente v Bejrúte odborníci naznačujú, že boli zapálené ohňostroje.

Po vyvolaní reakcie dusičnan amónny prudko reaguje. Výbuch je vlastne rozklad dusičnanu na dva plyny, oxid dusný a vodnú paru. Táto výbušná sila v Bejrúte vyvolala tlakovú vlnu, ktorá sa hnala po meste a spôsobila škody, ktoré niektorí svedkovia porovnávajú s následkami jadrovej bomby v Hirošime. Oranžový hríb, ktorý prepukol tesne po výbuchu, môže byť pripísaný toxickým plynom oxidu dusičitého, ktorý vznikne po explózii s dusičnanmi, hlásil Associated Press.

Výbuch v Bejrúte: Ako dusičnan amónny spôsobí takú ničivú explóziu?

Nie je to prvýkrát, čo sa dusičnan amónny podieľal na smrteľnej katastrofe. K najsmrteľnejšej priemyselnej nehode v histórii USA došlo v prístave v Texase v roku 1947. Neopatrne vyhodená cigareta spustila reakciu na palube lode prepravujúcej asi 2 300 ton dusičnanu amónneho zabaleného v papierových vreckách. Keď chemická látka explodovala, spôsobila výbuch dosť silný na to, aby zhodil na zem ľudí v Galvestone, ktorí bol vzdialený 16 kilometrov. Táto detonácia spôsobila navyše reťazovú reakciu, keď loď v blízkosti, ktorá prepravovala aj dusičnan amónny, explodovala, zapálila chemické nádrže a ropné rafinérie v blízkosti prístavu. Odhaduje sa, že pri katastrofe zahynulo 581 ľudí.

Nie všetky katastrofy týkajúce sa dusičnanu amónneho sú nehody. Hnojivo zbalené do prenajatého nákladného auta teroristi Timothy McVeigh a Terry Nichols použili na zabitie 168 ľudí pri bombovom útoku na Federálnu budovu Alfreda P. Murrah v meste Oklahoma v roku 1995. Táto chemikália bola znovu použitá v nočnom klube v roku 2002 na Bali, kde zomrelo 204 ľudí, pri bombovom útoku v Osle v roku 2011, kde zahynulo osem ľudí v Anders Behring Breivik, a pri mnohých ďalších.

 

Zdroj: zeenews.india topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov