Zaujímavosti

Kaspar Hauser: Zaujímavosti o mužovi bez totožnosti. 2. časť

Kaspar Hauser

videní: 1.1K

Pokračujeme v druhej časti článku svetoznámom príbehu o mužovi bez totožnosti – o osobe menom Kaspar Hauser. Tí z vás, ktorí si neprečítali prvú časť článku, odporúčame tak urobiť skôr, ako prejdete k druhej časti. Prenesme sa teraz do začiatku 19. storočia ku intrigám, ktoré sa diali v paláci.

V roku 1806 francúzske cisárske vojská po porážke Pruska ovládli strednú Európu. Badenské markgrófstvo sa so súhlasom markgrófa Karola Friedricha stalo už ako veľkovojvodstvo súčasťou Rýnskeho spolku. Na potvrdenie spojenectva Napoleon vydal svoju adoptívnu dcéru Stéphanie Beauharnaisovú za veľkovojvodu Karola. Nevlastná matka veľkovojvodu, grófka Hochbergová, však ašpirovala na veľkovojvodstvo s vlastným potomstvom, preto od samého začiatku intrigovala, aby dosiahla svoj cieľ. Dňa 29. septembra 1812 Stéphanie porodila dieťa, ktoré zomrelo len 15 dní po pôrode a pochovali ho skôr, ako mohla vidieť jeho mŕtve telíčko. S druhým dieťaťom, ktoré sa narodilo o rok neskôr, sa udialo to isté. Novorodeniatko našli mŕtve a dojka bola v podozrivo hlbokom spánku. Tak Karol, ktorý zomrel v roku 1819, a Stéphanie zostali bez následníka a veľkovojvodstvo, ktoré po páde Napoleona spadalo pod Nemecký spolok, pripadlo pod vládu Leopolda, syna grófky Hochbergovej.

Záhada okolo Kaspara Hausera bola skutočne veľká. Nikto ho nepoznal a ani sa o ňom nič nevedelo, keď sa dňa 26. mája 1828 vyčerpaný objavil v uliciach Norimbergu. Bol to vystrašený a otrasený mladík, ktorý vedel vydávať iba nesúvislé zvuky. V rukách mal obálku pre kapitána Wessnicha, dôstojníka šiesteho pluku jazdeckej posádky mesta. Potom ako čudného mladíka odviedli do kasární, kapitán zistil, že list obsahuje informácie od matky mladíka a od záhadnej osoby, ktorá ho priviedla do mesta a v zápätí opustila. Dôstojník sa dozvedel, že mladík sa volá Kaspar Hauser, že sa narodil 30. apríla 1812, a tiež to, že neznáma žena – jeho matka ho 7. októbra toho istého roku dala do opatrovníctva rovnako neznámeho vidiečanka s podmienkou, že po dovŕšení 17. roku veku života ho privedie do kasární, v ktorých slúžil jeho otec, ktorý, ako tvrdila matka, už, bohužiaľ, zomrel. Pokračujeme v 3. časti článku s názvom Zaujímavosti o mužovi bez totožnosti.

Zdroj: wikipedia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov