TOP 10

TOP10: Najbizarnejšie udalosti z histórie 2. časť


videní: 1.6K

História nám slúži rôznymi spôsobmi. Napríklad história predstavuje základnú časť kolektívnej pamäte. Jej príbehy poskytujú historický rozmer významu toho, kým sme a čo robíme. Štúdium histórie je tiež metódou na pochopenie súčasnosti. „Umenie“ histórie nám môže pomôcť porozumieť súčasným ľudským fenoménom, a to nielen skúmaním a objasňovaním ich pôvodu a vývoja. Existujú niektoré „príbehy“ z minulosti, ktoré ťa môžu skutočne zaskočiť natoľko, že budeš pochybovať o ich pravosti. Tieto udalosti sú však 100% pravdivé.

5. Heroín sa predával v obchode na liečbu kašľa

il_794xN.1476697541_nzos

Naši predkovia boli trochu čudní. A keď hovoríme čudní, máme na mysli tým zlým, nebezpečným a niekedy smrteľným spôsobom. Predstav si, že používaš jednu z najsmrteľnejších a najviac návykových látok v histórii rovnakým spôsobom, ako sirup od kašľu. A heroín sa nepoužíval iba na liečenie kašľa dospelých… hovoríme aj o detskom kašli !!!

4. Rimania používali ľudský moč ako ústnu vodu

1200px-Colosseum_in_Rome_Italy _-_ April_2007

Môže to znieť ako neuveriteľná vec, ale Rimania skutočne kupovali fľaše portugalského moču a používali ich ako oplach úst. Amoniak v moči bol považovaný za dezinfekciu úst a využívaný na bielenie zubov. Čo je ešte viac šokujúce je fakt, že moč zostával populárnou ústnou vodou v mnohých častiach Európy až do 18. storočia.

3. Charlie Chaplin zomrel, keď založili Apple – tieto dve udalosti sa naozaj prekrývajú

50fe1b87e15118c8be1efe024c76c8a7

Keď uvažuješ o Charlie Chaplinovi, možno si budeš myslieť, že musíš urobiť obrovský krok späť v čase. To však nie je celkom tak. Herec zomrel v roku 1977; v tom istom roku bola založená spoločnosť Apple. Najpútavejšou časťou toho všetkého bol rozdiel v ére. Charlie Chaplin pochádza zo sveta čiernobielych, nemých filmov, zatiaľ čo spoločnosť Apple sa chystá zmeniť svet vďaka prelomovým technologickým návrhom.

2. Adolf Hitler bol nominovaný na Nobelovu cenu mieru

udalosti

V roku 1939 mal člen švédskeho parlamentu menom Erik Gottfrid Christian Brandt nesmierne zaujímavý nápad – nominovať Adolfa Hitlera na Nobelovu cenu mieru. O pár dní neskôr bola nominácia zrušená. Celá vec spôsobila v nasledujúcich dňoch obrovský rozruch. Tieto udalosti spôsobili, že nakoniec v tomto roku nebola nikomu udelená žiadna cena za mier.

1. Letuška padol z 33,330 stôp (bez padáka) a prežil

vesnavulovic

Tento skutočne neuveriteľný príbeh znie skôr ako divoký scenár z akčného filmu ako skutočný príbeh. Skutočne sa to však stalo pred 48 rokmi. Vesna Vulović sa narodila v Srbsku, keď bolo súčasťou zjednotenej Juhoslávie. Pracovala ako letuška pre bývalú juhoslovanskú leteckú spoločnosť JAT. Vo veku dvadsiatich dvoch rokov bola na palube letu Jat 367, ktorý smeroval do Kodane. Je iróniou, že toho dňa nemala vôbec letieť (26. januára 1972). Kvôli nejasnostiam v mene bola omylom zamenená s ďalšou letuškou s rovnakým menom. Bomba s kufríkom vybuchla, čo spôsobilo pád lietadla. Vulović bola jediná, ktorá prežila a je jediný človek, ktorý prežil pád z takejto výšky.

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov