Zaujímavosti

Kozmická loď NASA sa pozrie na jedno z najpodivnejších miest v slnečnej sústave


videní: 1.5K

Kozmická loď Dawn z NASA počas niekoľkých mesiacov v roku 2018 vyčerpala posledné kvapky paliva. Vďaka tomu však poskytla vedcom neuveriteľne podrobný pohľad na jedno z najpodivnejších miest v našej slnečnej sústave – kráter Occator.

Ide o názov miesta s obrovským dopadom na trpasličiu planétu Ceres, zastrčenú v páse asteroidov. Za posledné mesiace misie preletela kozmická loď Dawn iba 35 kilometrov nad povrchom trpasličej planéty a sústredila svoju energiu na kráter Occator. Už predchádzajúce pozorovania z misie naznačovali, že nejaká geologická aktivita priniesla na povrch slanú vodu. A NASA chcela vedieť, ako je to možné.

Kozmická loď NASA sa pozrie na jedno z najpodivnejších miest v slnečnej sústave

Počiatočná analýza týchto posledných mesiacov z vedeckého hľadiska naznačuje, že Ceres mohol byť aktívny ešte nedávno pred našou návštevou. „Dawn dosiahla oveľa viac, ako sme dúfali, keď sa pustila do svojej mimoriadnej mimozemskej expedície,“ uviedol vo vyhlásení agentúry NASA riaditeľ misie Marc Rayman z laboratória Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii . Nové výskumné práce sa zameriavajú na množstvo zaujímavých nálezov z krátera Occator, ktorý má asi 22 miliónov rokov a dĺžku asi 92 kilometrov.

Jeden z nových dokumentov napríklad zostavuje podrobný časový harmonogram geologických udalostí v kráteri a predpokladá sa, že kryovolkanizmus sa začal len pred 9 miliónmi rokov. V tom čase sa vytvorila séria jasných usadenín zo slanej vody, vytekajúcej z Ceresovho plášťa cez hornú vrstvu skaly, pričom aktivita skončila pred jedným miliónom rokov. Autori tvrdia, že tento vulkanizmus je rozdielny od všetkých ostatných v slnečnej sústave, pretože sa vyskytuje na relatívne malom objekte, ktorý nepodlieha gravitačným silám, ktoré zažívajú miesta, ako je ultravulkanický mesiac na Jupiteri – Io.

Kozmická loď NASA sa pozrie na jedno z najpodivnejších miest v slnečnej sústave

Ďalšie výskumy identifikujú špecifickú formu soli, ktorá bola doteraz nájdená len na Zemi a až teraz na Cerese. Kombinácia zlúčenín naznačuje, že soli, ktoré sa ukladali na povrchu, to nerobili až tak dávno a možno sa aj naďalej pohybujú cez asteroid. Tieto soli by tiež mohli vyriešiť hádanku o tom, čo udržiava Ceres s relatívne teplým podnebím bez gravitačného poľa a mohli by byť zodpovedné za udržiavanie kvapaliny v asteroide.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov