Zaujímavosti

2 veľryby v zajatí nakoniec prepustili, more ucítili po 10 rokoch


videní: 1.3K

Po 30-hodinovej ceste po súši, vo vzduchu a po mori sa dve mladé veľryby bieluhy, ktoré boli niekoľko rokov atrakciou v akváriu v Šanghaji, dostali do nového domova.

Veľryby pustili do chladnej morskej vody v rezervácii pri pobreží Islandu. Toto je prvýkrát, keď si tieto dva tvory namočili ňufáky do mora po viac ako 10 rokoch. Bieluhy, pomenované Little White a Little Grey, trávia teraz dni a noci v tzv. „bazéne starostlivosti“. Ide o rezerváciu v zálive Klettsvik na ostrove Heimaey, v južnom islandskom súostroví Vestmannaeyjar.

2 veľryby v zajatí nakoniec prepustili, more ucítili po 10 rokoch
Tento postup je bežným a najrozumnejším riešením, pretože veľryby v zajatí nemôžu prežiť v otvorenom oceáne. Rezervácia sa skladá z ostrova, kde v meste vzdialenom asi 10 minút jazdy loďou žije približne 4000 ľudí. Pre bieluhy to znamená dostatok priestoru na rozptýlenie, pretože rezervácia pokrýva okolo 32 000 metrov štvorcových morskej vody a od zvyšku zálivu je rozdelená sieťovinou, ktorá vedie od morského dna k hladine.

2 veľryby v zajatí nakoniec prepustili, more ucítili po 10 rokoch
Mladé veľryby strávia svoj prvý mesiac v bazéne, aby sa prispôsobili novému prostrediu. Bazén je vybavený podvodnými bránami, ktoré môžu bieluhy použiť na prechod do ďalšieho bazénu. Postupom času sa budú otvárať ďalšie takéto podvodné brány, až budú môcť preskúmať celú rezerváciu. Doteraz sa javí situácia dobre, zdá sa, že veľryby sú s novým prostredím naozaj spokojné. Dokazuje to najmä Little Gray, ktorá strávila pondelkové ráno skúmaním morského vtáka, ktorý k nej priletel. Jedia a spolupracujú s opatrovateľmi, takže je to skutočne pozitívny signál.

2 veľryby v zajatí nakoniec prepustili, more ucítili po 10 rokoch
Obidve veľryby sú prvými obyvateľmi novej rezervácie v zálive Klettsvik. Majú približne 12 rokov a očakáva sa, že budú žiť do 40-tky, takže táto svätyňa by sa mohla stať ich domovom na dlhé roky. Oba živočíchy boli zajaté v arktických vodách na severnom pobreží Ruska, keď mali približne rok. Následne ich pašeráci predali majiteľovi v Šanghaji, kde žili v krytom akváriu až do roku 2019. Každá z týchto dvoch veľrýb váži asi 900 kilogramov a preto bola cesta na Island s dĺžkou 9600 kilometrov naozaj komplikovaná.

2 veľryby v zajatí nakoniec prepustili, more ucítili po 10 rokoch

Na celom svete žije v zajatí približne 300 veľrýb. Väčšina z nich bola vychovaná v umelých podmienkach a už by nedokázali prežiť v otvorenom oceáne. A presne pre tieto tvory je ako stvorená morská rezervácia, kde majú dostatok priestoru na život bez obmedzení, no s 24-hodinovou starostlivosťou od ošetrovateľov.

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov