Zaujímavosti

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (2. časť)

Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer (1. časť)

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Inšpiratívny príbeh spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer. V rámci série článkov o fabrike Bayer vám prinášame príbeh troch mužov, ktorí viac – menej spoločnými silami priniesli ľudstvu liek, bez ktorého si dnes nevieme predstaviť svoje životy. Liek dostal názov Aspirin. Pohodlne sa usaďte. Pokračujeme.

A presne tu sa začína slávna história spoločnosti Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & comp. Jej hlavným zameraním bola stále výroba farbív, čo si napokon vložili aj do názvu. Firma Bayer bola jedným z prvých výrobcov farbív, ktorí pochopili, že získané know how sa dá využiť aj v inej oblasti – v oblasti výroby a vývoja liečiv. A tak v roku 1890 vzniklo na jej pôde malé farmaceutické oddelenie. Jeho členmi boli traja mladí vedci, ktorý sa neskôr stali “otcami” aspirínu – Henrich Dreser, Arthur Eichengrun a Felix Hoffmann. Každý z nich bol inou osobnosťou, a každý z nich prispel svojou troškou ku vzniku aspirínu.

Pozrime sa spoločne na krátky exkurz do života našich “troch mušketierov”. Henrich Dreser bol z nich najstarší. Narodil sa v roku 1860, a keď nastúpil do spoločnosti Farbenfabrik Bayer, bol už riadnym profesorom na univerzite v Bonne. Z rodiny – jeho otec bol profesorom fyziky – si doniesol dôkladnosť a metodický prístup. Bol puntičkárom a medzi kolegami nebol obľúbeným. V jeho odbore bol však plne rešpektovaný. Ako jeden z prvých vedcov začal na skúšanie liečiv využívať laboratórne zvieratá. Zo súkromného života – hral na husliach, viole a violončele. Zomrel ako 64- ročný, bezdetný, na cievnu mozgovú príhodu.

Viete kedy bol deň D pre aspirín? V tretej časti článku sa – okrem iného – spoločne pozrieme na osobnosť Arthura Eichengruna a taktiež na najmladšieho člena z našich troch chemikov – Felixa Hoffmanna. Ak vás séria článkov zaujala, nenechajte si ujsť ani jeho tretie pokračovanie.

 

Zdroj: topdesat | Wiki

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov