Zaujímavosti

Kaspar Hauser: Zaujímavosti o mužovi bez totožnosti

Kaspar Hauser

videní: 1.6K

Kaspar Hauser – alebo ak chcete, muž bez totožnosti. Práve na túto záhadnú osobnosť sa pozrieme v rámci nášho trojdielneho článku trochu bližšie. Osoba Kaspara Hausera je rozporuplná z viacerých dôvodov. Známym v Nemecku sa v roku 1828 stal nielen preto, akým bol, ale aj pre jeho vraždu a jej údajné príčiny. Nikdy sa nepríde na to, či bol podvodníkom, alebo iba nešťastnou obeťou aristokratických intríg.

V jeden decembrový deň v roku 1833 bol Kaspar Hauser na prechádzke v parku v nemeckom meste Ansbach, keď ho dobodal neznámy pachateľ. Krátko predtým Stéphanie Beauharnaisová, vdova po bádenskom veľkovojvodovi Karolovi, spoznala v záhadnom mladíkovi, ktorý tvrdil, že sa volá Kaspar Hauser, jedného z Karolových potomkov, ktorí údajne krátko po narodení umreli a zmizli. Samotná brutálna vražda, ako aj fakt, že vrah zostal neodhalený, rovnako ako ani motív vraždy, viedli k rôznym dohadom o totožnosti a pôvode muža menom Kaspar Hauser. Dopomohlo k tomu aj to, že päť rokov predtým sa záhadne objavil v uliciach Norimbergu iba s poverovacím listom vo vrecku.

Odbehnime na chvíľu ku doktorovi Feuerbachovi, nemeckému lekárovi, žijúcemu v 19. storočí, ktorému sa prisudzuje jedna z bravúrnych štúdií o slávnom mužovi bez totožnosti z Norimbergu pod názvom Kaspar Hauser, zločin proti ľudskej duši. Feuerbach tvrdí, že Kaspar sa stal obeťou dvoch zločinov definovaných bavorským trestným právom – nezákonné zadržiavanie a opustenie dieťaťa. Doktor k tomu dodáva, že najväčší zločin, ktorý bol na mužovi menom Kaspar Hauser spáchaný, bol zločin proti ľudskej duši, presnejšie zločin odlúčenia ľudskej bytosti od ostatných smrteľníkov a od prírody, odopieranie potravy ducha a sťaženie práva na ľudský život. Na záver štúdie tvrdí, že Kaspar Hauser nebol autista ani mentálne zaostalý, ale jedinečný a nezvyčajný tvor v rámci svojho druhu, preto nezapadá do žiadneho dovtedy prijatého ľudského modelu.

A to sme stále len na začiatku príbehu o mužovi bez totožnosti. Pokračujeme v druhej časti článku Zaujímavosti o mužovi bez totožnosti.

Zdroj: topdesat | wikipedia

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov