Zaujímavosti

Záhadný gróf de Saint-Germain (1. časť)

Saint-Germain

videní: 3.3K

Večierky na kráľovskom dvore Ľudovíta XV. Boli ideálnym miestom na zviditeľnenie sa niektorých osobností. Záhadný gróf de Saint-Germain, o ktorom sa hovorilo ako o nemanželskom synovi španielskej kráľovnej Márie Anny Falckej, vdove po Karolovi II. Očarovanom, mohol vďačiť za svoju popularitu klebetám o jeho nesmrteľnosti. Práve na tohto záhadného grófa sa spoločne pozrieme v dvojdielnej sérii článkov s názvom Záhadný gróf de Saint-Germain.

Gróf de Saint-Germain mal schopnosť obostrieť sa rúškom tajomna, čo len – pochopiteľne – zvyšovalo záujem o jeho osobu. Mal zvláštny talent vyťažiť z klebiet o nesmrteľnosti, hoci spočiatku ho mali zosmiešniť. Stal sa však presný opak.

V roku 1758 sa gróf de Saint-Germain objavil v Paríži a hneď sa začal zúčastňovať na večierkoch v salónoch a palácoch v hlavnom meste Francúzska. Na jednej z takýchto večier, ktoré podávala markíza d’Urfé, sa spoznal so spríbuznenou dušou, aj keď o trochu možno ľudskejšou, Giacomom Casanovom. Markíza vo svojich memoároch hovorí o grófovi ako o učencovi, ktorý dokonale ovládal väčšinu jazykov. Bol talentovaným hudobníkom a chemikom, mal príjemný vzhľad a bol majstrom v zvádzaní žien… tento jedinečný muž, ktorý sa narodil, aby sa stal jedným z najgeniálnejších podvodníkov, často tvrdil, vyhýbavo, ale zároveň vážnym tónom, že má tristo rokov. Tvrdil však aj to, že disponuje všeliekom na všetky choroby a s prírodou si robí, čo chce. Casanova však poukazoval na to, že „napriek podfukom, zjavným klamstvám a prehnaným trikom nemožno o ňom tvrdiť, že by bol bezočivý. Ibaže nie je ani šľachetný. Zdal sa mi udivujúci, keďže vo mne vyvolal údiv…“ Legenda o grófovi de Saint-Germain začala dostávať jasné kontúry už 13 rokov pred týmto stretnutím v Londýne, kde sa gróf v roku 1743 zdržiaval. Napriek tomu, že neexistoval dôkaz o tom, žeby sa zúčastnil jakobínskych povstaní, zatkli ho, pretože mal pri sebe kompromitujúcu korešpondenciu pod falošným menom, v ktorej podporoval Škótskych Stuartovcov. To však nie je všetko. Pokračujeme v druhej časti článku.

Zdroj: topdesat | wikipedia

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov