Zaujímavosti

Viedeň bojuje za ekologizáciu, nové budovy budú mať povinne zelené fasády


videní: 2.2K

Zelené fasády prispievajú k zlepšeniu mestskej klímy, kde je kvôli urbanizácii stále menej a menej zelene, a tak sa mesto prehrieva. Viedeň chce zmenu.

V hlavnom meste Rakúska budú čoskoro zelené fasády povinné, aby sa v horúcich letných mesiacoch mesto ochladilo.  Projekt sa nazýva ekologizácia fasád a zastupiteľstvo ho schválilo 25. júna 2020. Hlavnou ideou prevratného projektu je pokryť budovy vyššie ako 7,5 metra zeleňou.

Viedeň bojuje za ekologizáciu, nové budovy nad 7,5 m budú mať povinne zelené fasády

Z tohto nariadenia sú vylúčené rodinné domy, takže zmena sa bude týkať primárne industriálnych budov a bytových domov. Rakúsko prijíma každoročne niekoľko rozhodnutí o ochrane podnebia, no teraz konečne zasiahli aj hlavné mesto – Viedeň. Nová vyhláška mestskej rady ustanovuje, že fasády nových budov musia byť ekologizované a bolo tiež stanovené, ako by asi mali vyzerať.

Viedeň bojuje za ekologizáciu, nové budovy nad 7,5 m budú mať povinne zelené fasády

Podľa rozhodnutia musí byť pri každom novopostavenom dome vyššom ako sedem a pol metra aspoň 1/5 fasády pokrytá zeleňou, či už ide o obytnú budovu alebo priemyselné zariadenie. Z ekologizácie by sa zároveň nevynechali ani staré budovy, pričom majitelia môžu požiadať o dotáciu na renováciu fasády, ktorá sa pohybuje až do výšky 5200 eur. Podľa viedenských úradníkov rastliny na fasádach rastú rýchlejšie ako stromy a táto povinná ekologizácia uľahčuje a urýchli dosiahnutie cieľov na ochranu podnebia.

Viedeň bojuje za ekologizáciu, nové budovy nad 7,5 m budú mať povinne zelené fasády

Pokiaľ ide o panorámu mesta, o 10 rokov by sme podľa odhadov mohli chodiť po Viedni ako po meste s novým charakterom. Viedeň je v tomto priekopníkom. Zelené fasády mali už od roku 2018 v plánoch rozvoja. Existuje však aj mnoho mestských iniciatív zameraných na viac zelene. Napríklad mesto Kolín nad Rýnom spustilo program financovania s názvom GRÜN, ktorý má vytvoriť mesto šetrné k podnebiu. Ide o podporu zelených plôch, medzi ktoré patria nielen fasády, ale aj strechy a zelené plochy v meste. V Mníchove existuje podobný program pre nehnuteľnosti s viac ako troma bytovými jednotkami, pričom ekologizácie je dobrovoľná. V Berlíne je zasa okrem iného program 1000 zelených striech. Toto sú len príklady z mnohých nemeckých miest a obcí, ktoré podporujú staviteľov s ekologickým zmýšľaním.

 

Zdroj: gwf-wasser | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov