Zaujímavosti

Ľalie poľné – Klenot za mrežami

ľalie poľné

videní: 1.5K

 

V tomto článku sa pozrieme viac ako 50 rokov do minulosti. Do Československa a situácii, ktorá nastala po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy. Po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 mnohé umelecké diela zničili alebo sa ocitli za siedmymi zámkami. Medzi také patril aj film Ľalie poľné.

Keď sa po mnohých rokoch objavil na plátnach kín, diváci i recenzenti boli prekvapení, priam ohromení. Už aj námetom. Rozpráva o bývalých vojakoch v prvej svetovej vojne, o bedároch, ktorí sa túlali Slovenskom bez domova. Film je aj výdatne premiešaný hudbou. Jeden z divákov si cenil, že rozpráva hlasno a bláznivo o smutných veciach a že vážne veci sú schované za smiechom a veselosťou. Iný v ankete napísal o režisérovi Elovi Havettovi a o filme toto: „jeho zámer sa vydaril, lebo svet, ktorý nám ukázal, je dostatočne krutý, ale aj nežný a s vierou v optimizmus“.

Filmový a divadelný kritik Pavol Branko o tejto lyrizovanej tragikomédii Ľalie poľné povedal: „experimentálne črty Ľalie poľné naozaj majú. Napriek tomu je ten insitný príbeh zároveň priezračný a svojim spôsobom prístupný, a to je možno najtajomnejší trik Ela Havettu, mága slovenskej kinematografie, ktorému oslovená doba normalizácie nedala žiť“.

Film nedal spať ani normalizátorom. Riaditeľ Štúdia hraného filmu Dr. Štefan Malíček vyhlásil: „Nič to celé nehovorí ani o nás, ani u nás. Nie je to ani ironické, ani poetické, ani lyrické… namiesto polohy zvláštneho v Havettovi prevláda poloha nezmyselného… Vo filme dominuje parazitizmus, nemorálnosť, nezmyselnosť a ošklivosť… Takéto vyznenie filmu je nielen režijným neúspechom, ale vonkoncom neprijateľné, problematické a dá sa povedať, že vyznieva do prázdna, nepotrebne.“

Normalizátori dlho váhali, či film pustiť do kín. Po premiére ho strčili do trezoru. A to na takmer 20 rokov. Zároveň zakázali aj Havettov prvý film Slávnosť v botanickej záhrade. Odpísali nie len filmy, ale aj ich režiséra.

Mimoriadne talentovanému Elovi Havettovi odobrali už schválené natáčanie televízneho seriálu Adam Šangala. Toto urobili s režisérom, ktorý po páde totality získal za film Ľalie poľné, za toto kľúčové dielo slovenskej kinematografie, niekoľko ocenení.

Zdroj: csfd topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov