Zaujímavosti

Študenti zostrojili stroj na čítanie kníh zo 16. storočia


videní: 1.8K

Stroj na čítanie pomáha čitateľom naraz prehliadať až osem textov. Jediný problém je jeho váha, pretože má 272 kilogramov.

Agostino Ramelli bol taliansky vojenský inžinier zo 16. storočia a navrhol mnoho inovácií pre meniacu sa renesančnú krajinu, vrátane žeriavov, obilných mlynov a vodných čerpadiel. Jeho najzaujímavejším prístrojom však bol ten, ktorý chcel vychovávať myseľ – otáčajúce sa drevené koleso, ktoré umožní čítať viac kníh naraz. Ramelli ale stroj na čítanie nikdy nedokončil.

Študenti zostrojili stroj na čítanie kníh zo 16. storočia

V roku 2018 sa skupina vysokoškolských študentov inžinierstva rozhodla postaviť až dva tieto prístroje. Začali usilovne študovať ilustráciu talianskeho inžiniera a potom obstarali historicky presné materiály, ako napríklad európsky buk a biely dub. Pomocou moderných elektrických nástrojov a procesov, ako sú počítačové modelovanie a CNC vyrezávanie, ich priviedli k životu.

Jeden stroj na čítanie sídli v zbierke grafických umení Melberta B. Caryho ml. v a druhý v knižnici Rossell Hope Robbins University of Rochester. Každý váži asi 272 kilogramov a má priestor pre osem kníh. Používatelia môžu sedieť a otáčať drevenými puzdrami, ktoré sú starostlivo vyvážené, aby sa zabránilo nechceným pohybom. Za zmienku stojí aj hlavný mechanizmus – komplexný epicyklický prevodový systém, ktorý pozostáva z vonkajších prevodov otáčajúcich sa okolo centrálneho ozubeného kolieska, podobne ako planéty pohybujúce sa okolo Slnka.

Študenti zostrojili stroj na čítanie kníh zo 16. storočia

Ramelliho návrh pravdepodobne inšpiroval podobné kolesá, ktoré boli vyrobené v 17. a 18. storočí, z ktorých niektoré stále existujú, ale pravdepodobne to bolo komplikovanejšie, ako v skutočnosti treba. Existujú jednoduchšie prístroje, ktoré sa mohli postaviť a ktoré by dosiahli rovnaký cieľ. Tieto prístroje sú viac extravagantné ako praktické.

Ramelliho rotujúcemu prednášadlu predchádzali jednoduchšie stroje. Čitatelia v neskorom stredovekom období mohli sedieť pri kolotoči kníh, ktorý otáčal otvorené knihy pozdĺž horizontálnej roviny a nevyžadoval bočné opory. Niektorí vedci tvrdia, že je to začiatok myšlienky hypertextu, myšlienky, že čitateľ môže sedieť na jednom mieste a mať prístup k viacerým textom naraz. Tento pojem je dnes už príliš známy, keďže žijeme vo veku hypertextových odkazov, vyhľadávacích nástrojov a kariet prehliadača.

 

Zdroj: AtlasObscura topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov