Zaujímavosti

Les v Južnej Karolíne vyzerá ako roztopená zmrzlina


videní: 1.3K

Národný park Congaree v centre mesta Južnej Karolíny vyzerá ako prehistorické dioráma, no ak to dovolia podmienky, les sa tvári ako roztopená zmrzlina.

Ak sú podmienky ideálne, stojatá voda sa objaví v oranžovo, modro a červeno podfarbených tónoch. Vyzerá ako roztopená zmrzlina. Jej lesk pochádza z oleja, ale nie je produktom úniku alebo iného priemyselného neporiadku. Naopak, olejový lesk pochádza z Taxodia – rodu ihličnanov, ktoré milujú vodu a produkujú obrovské množstvá živice a olejov. Hra dúhových farieb pochádza z olejov uvoľnených počas rozkladu, ktoré potom plávajú na povrchu.

Les v Južnej Karolíne vyzerá ako roztopená zmrzlina

Dave Stahle, geovedec z University of Arkansas, ktorý študuje cyprusy, má podozrenie, že takéto ihličnany, ako aj ich bratranci, by mohli prispieť k úžasnému farebnému efektu, ktorý vcelku vyzerá ako roztopená zmrzlina. A keďže tieto stromy nie sú jedinými olejnatými v okolí, nemusia byť tiež jediné, čo vytvárajú na vode dúhové farby. „Som presvedčený, že iné ihličnany by mohli mať podobné účinky aj v iných ekosystémoch,“ dodáva Stahle.

Les v Južnej Karolíne vyzerá ako roztopená zmrzlina

V Národnom parku Congaree sa dejú čary iba vtedy, keď bude spolupracovať niekoľko podmienok. Podľa ministerstva vnútra USA musí mať svetlo presný uhol. Farby sa dajú najľahšie spozorovať, keď sa tiene stromov vlečú po vode. Sfarbenia sa najpravdepodobnejšie objavia aj po období suchých dní, pretože dažďové kvapky padajú na povrch a čeria vodu, takže by tento efekt pokazili.

Les v Južnej Karolíne vyzerá ako roztopená zmrzlina

Dni pokojného počasia sú tiež kľúčom k rozvoju anoxických zón. Niektoré baktérie prosperujú v extrémnych prostrediach, ako je napríklad nedostatok kyslíka alebo vysoká teplota – stačí sa pozrieť na termofilných obyvateľov národného parku Yellowstone , ktorí maľujú živými farbami celú krajinu.

V relatívne malej oblasti, ako je táto, sa hovorí, že farby vznikajú na základe toho, či sú voda a sedimenty pod ňou okysličené, koľko uhlíka je v pôde a ako pracujú baktérie. Napríklad červenkasté odtiene sú pravdepodobne dôkazom vo vode žijúcich baktérií oxidujúcich železo. Rád by si takúto hru farieb a vody videl na vlastné oči?

 

Zdroj: AtlasObscura topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov