Zaujímavosti

Prečo mačky krútia zadkom skôr, ako zaútočia?


videní: 2.2K

Veľa majiteľov domácich zvierat iste potvrdí, že keď sa ich mačky pripravujú  na útok, najskôr pokrútia zadkom. Prečo to robia?

Vynaliezavé mačky takýto akt robia iba pár sekúnd pred útokom. Vtedy sa prikrčia a začnú krútiť zadkom skôr, ako vyrazia na svoj označený cieľ – čo sú niekedy tvoje nohy prevaľujúce sa pod prikrývkou. Doposiaľ sa neuskutočnil žiadny fatálny výskum tohto nepredvídateľného správania, no jeden vedec, ktorý študuje pohyb zvierat, povedal, že existuje hneď niekoľko možností.

Prečo mačky krútia zadkom skôr, ako zaútočia?

Najkratšia odpoveď by bola, že veda to jednoducho nevie vysvetliť. Podľa Johna Hutchinsona, profesora evolučnej biomechaniky na Royal Veterinary College v Londýne, môže toto krútenie zadkom pomôcť vtlačiť zadné končatiny do zeme, aby to mačkám dodalo potrebnú trakciu na vyštartovanie na cieľ. Tento moment tiež môže hrať zmyslovú úlohu pri príprave vizuálneho kontaktu, uvedomenia si vlastnej pozície, polohy a pohybu cieľa.

Krútenie zadkom tiež môže mačke poskytnúť aeróbne zahriatie. V prípade tejto možnosti si mačky pravdepodobne preťahujú svaly, a to by im mohlo pomôcť pri výdatnejšom údere. Veda taktiež ale nemôže vylúčiť, že to robia mačky iba pre zábavu – tak ako psy vrtia chvostom. Možno to robia preto, lebo sú nadšené z lovu koristi.

Prečo mačky krútia zadkom skôr, ako zaútočia?

Domestikované mačky nie sú v tomto správaní ojedinelé. Divé mačky, teda dokonca aj dravé zvieratá ako sú levy, tigre a jaguáre, sa tiež pred útokom prikrčia a zakrútia zadkom. Na rozdiel od levov či tigrov bola domáca mačka domestikovaná približne 10 000 rokov dozadu. Po svojich predkoch zdedila vynikajúci zrak a sluch a k lovu dokonale prispôsobené telo. Ešte prednedávnom bola mačka neodmysliteľnou súčasťou každého vidieckeho domu. S rozvojom civilizácie je ale tohto vidieckeho prostredia čoraz menej a mačka stráca svoje postavenie úžitkového domáceho zvieraťa.

Ideálnym experimentom by bolo, keby sa mačky krčili s kývajúcim sa zadkom a bez kývania, takže by mohli vedci určiť, aký účinok má toto pokyvkávanie (alebo jeho nedostatok) na ich schopnosť vyštartovať. No, veda má čo robiť, aby vysvetlila toto správanie. V minulosti už sme informovali o tom, prečo mačky tak milujú krabice, takže zvláštnych charakteristík, ktorými mačky robia náš svet zaujímavejších miestom, nie je málo.

 

Zdroj: livesciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov