Zaujímavosti

Tvoj pes by ťa chcel naozaj zachrániť, ak by vedel, ako na to


videní: 1.7K

Určite si aj ty už videl zopár videí na YouTube, na ktorých sa snažia domáci miláčikovia zachrániť svojho majiteľa pred utopením v bazéne. Vedci sa rozhodli preveriť, či je to tak naozaj a či existujú psy, ktoré sú ako Lassie. Zistenie hovorí, že tvoj pes by ťa naozaj zachránil, jediným problémom je, že nie vždy vie, ako na to.

Vedci skúsili experiment so 60-timi ošetrovateľskými psami, ktorých doprevádzali aj majitelia. Sformulovali sériu testov s cieľom posúdiť ich túžbu zachrániť majiteľa bez toho, aby si zamieňali motív s túžbou po jedle alebo pohodlí. Myslíš si, že aj tvoj pes je taký oddaný, že by v tomto teste prešiel?

S cieľom objasniť motív psa testovali reakcie na tri scenáre. V prvom sa zistilo, že majiteľ uviazol v krabici a volá o pomoc. V druhom išlo o rovnaký scenár, ale vedci okolo krabice rozhádzali chutné občerstvenie. Rovnaký štýl sa použil v každej možnosti, aby mali relatívne ľahký spôsob otvorenia “dverí do krabice”, keby vedeli, ako to urobiť.

Zistilo sa, že motivácia získať späť svojho nešťastného majiteľa alebo si dopriať chutné občerstvenie bola približne rovnaká, pričom zhruba jedna tretina psov mala úspech v každom scenári. Pre nezasvätených by sa mohlo zdať bezcitné, že pes je rovnako motivovaný maškrtou ako jeho majiteľom, ale myslíme si, že väčšina majiteľov psov by ich považovala za hrdinov (aj keď s plným bruškom). Faktorom pri oslobodení majiteľov tiež bolo, či pes pochopil mechanizmus otvárania boxu.

tvoj pes

Psíky tiež prejavovali stresové správanie, ako štekanie a kňučanie, keď ich majitelia kričali o pomoc. Vedci uviedli, že ide o emocionálnu nákazu, ktorá ukazuje, ako sa môžu naše emócie preniesť na našich miláčikov. Záchrana je motivovaná empaticky, takže tvoj pes ťa chce skutočne zachrániť a nie získať niečo pre svoj osobný prospech.

Tvoj pes by ťa chcel naozaj zachrániť, ak by vedel, ako na to

Výsledok štúdie je teda jasný – psom na svojich majiteľoch naozaj záleží. Aj bez výcviku sa môže pokúsiť chlpáč o záchranu niekoho, kto je v ohrození alebo vyzerá, že je v núdzi. Ak aj štvornohý miláčik zlyhá, je vidieť, aký je na seba nahnevaný, že nedokázal pomôcť. A tu sa vyskytuje dôležitá otázka – zaslúžime si vôbec takúto bezpodmienečnú lásku?

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov