Zaujímavosti

Magnetické pole Zeme sa môže posúvať 10-krát rýchlejšie, ako sme si mysleli


videní: 2.4K

Magnetické pole Zeme alebo zemská magnetosféra je magnetické pole okolo Zeme, v ktorom pôsobí magnetická sila. Siaha do vzdialenosti mnoho tisíc až stotisíc kilometrov. Je dôležitým ochranným faktorom pre biosféru.

Vieme, že póly sa neustále pohybujú a že Zem dokáže dokonca zvrátiť svoju polaritu, ale tieto procesy stále obklopuje mnoho neznámych. Nová séria simulácií ukazuje, že magnetické pole Zeme sa môže posunúť až 10-krát rýchlejšie, ako sa v súčasnosti predpokladá. K týmto rýchlym zmenám môže dôjsť najmä vtedy, keď je pole najslabšie (napríklad pri obrátení pólu).

Simulácie pokrývajú posledných 100 000 rokov a pokúšali sa reprodukovať geologické nálezy súvisiace so starými obratmi alebo vychýlením. Zistilo sa, že zmeny smeru v teréne sa vyskytli pri rýchlostiach až 10-krát rýchlejších ako najrýchlejšie aktuálne zaznamenané variácie, a to o 1 stupeň za rok. Modely našli aj príčinu týchto zmien na povrchu jadra, 2800 kilometrov pod povrchom Zeme.

Magnetické pole Zeme sa môže posúvať 10-krát rýchlejšie, ako sme si mysleli

Magnetické pole Zeme bolo pred 400 rokmi jednou veľkou neznámou. Kedže tieto rýchle zmeny znázorňujú niektoré z najextrémnejších chovaní tekutého jadra, mohli by poskytnúť vzorec či dôležité informácie o správaní sa vnútra Zeme. Vývoj magnetického poľa môže zanechať stopy na určitých druhoch hornín. Vedci používajú tieto geologické záznamy na sledovanie zmien magnetických polí v priebehu storočí a sú presvedčení, že dôkazy o rýchlych a dramatických zvratoch sa vyskytnú hlavne v horninách nižších zemepisných šírok.

Magnetické pole Zeme nás chráni pred slnečným vetrom – vysoko-energetickými časticami prilietajúcimi zo Slnka. V prípade, že magnetické pole poklesne, tieto častice by prenikli hlbšie do atmosféry, kde by mohli výrazne poškodiť ozónovú vrstvu. To by znamenalo vystavenie sa nebezpečnému UV žiareniu, ktoré by mohlo viesť k zvýšenému výskytu rakoviny kože.

Magnetické pole Zeme sa môže posúvať 10-krát rýchlejšie, ako sme si mysleli

Ukazujú ale počítačové simulácie magnetického poľa presne rovnaké fyzikálne správanie geomagnetického poľa? Informácie odvodené z geologických záznamov je veľmi ťažké overiť, a preto je náročné povedať, či to tak bolo v reálnom čase aj na Zemi. Samotná zmena polarity nemá nejaký zásadný vplyv na náš život, ale na živočíšnu ríšu má až fatálne následky.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov