Zaujímavosti

Čínsky faraón Š´-chuang-ti (2.časť)

Š´-chuang-ti

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku o prekrásnej hrobke zakladateľa dynastie Čchin, ktorá ukrýva ešte stále rozprávkové poklady a záhady, ktoré priťahujú historikov a archeológov z celého sveta.

Š´-chuang-tiovi kamenní bojovníci, náhodne nájdení v roku 1974, keď skupina dedinčanov kopala studňu vzdialenú len 1,5 kilometra smerom na východ od pahorka, ktorý údajne ukrýva kráľovskú hrobku, mali slúžiť ako ochrana cisára na druhom svete.mali pod kontrolou celý východ, pretože cisár si myslel, že práve odtiaľ ich môže napadnúť nepriateľ. Jedna z najúžasnejších vecí na tomto archeologickom objave je, že každá soška má iný výraz tváre, keďže boli vymodelovaný jeden po druhom: fúzatí, učesaní, mladí, starí, rôznej národnosti… Hlavy a ruky vymodelovali zvlášť a potom ich následne prirobili k telám. Druhú hrobku, vzdialenú 20 m od predchádzajúcej, objavili v roku 1976. Je menšia a nachádza sa v nej rytierska skupinka s 1 400 sochami. Medzi nimi sú kone, jazdci rozložení do 14 radov a chránení lukostrelcami. Krátko na to objavili tretiu hrobku, najmenšiu zo všetkých, nachádza sa v nej 68 sošiek dôstojníkov, veliteľov a generálov. Tieto tri hrobky sú hlboké od 4 do 8 metrov a každá z nich je súčasťou tzv. Múzea terakotového vojska prvého cisára Š´-chuang-tia. Štvrtá, prázdna hrobka, ktorú objavili archeológovia, je dôkazom toho, že projekt cisára bol ešte veľkolepejší, ale smrť prišla skôr, ako toto dielo stihol dokončiť.

Od objavenia týchto hrobiek vykopali archeológovia štvrtinu sôch, určili smer dvojitého múru, ktorý obklopoval cisárske mauzóleum, a vyniesli na zemský povrch tisícky keramických, bronzových, zlatých a jadeitových nádob. Stále však prevláda názor, že skutočný poklad sa skrýva v mauzóleu, pochovaný na mieste, kde odpočívajú aj cisárove pozostatky a pozostatky mnohých jeho spolčníkov, o ktorých sa predpokladá, že boli pochovaní zaživa. V súčasnosti však Čínska vláda nepovolila žiadne výkopové práce v tejto oblasti a práve v dôsledku tohto zákazu sa zrodilo mnoho hypotéz a domnienok o tom, čo sa v hrobke v skutočnosti nachádza.

Zdroj: topdesat allthatsinteresting

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov