Zaujímavosti

Rastliny dokážu absorbovať malé kúsky plastov prostredníctvom koreňov


videní: 1.4K

Problémami plastického znečistenia netrpí iba morský život. Nový výskum zdôraznil, že nanoplasty môžu byť absorbované a internalizované rastlinnými bunkami prostredníctvom koreňov.

Aj keď stále nie je jasné, či to má vplyv na úrodu plodín alebo bezpečnosť potravín, preukázalo sa, že absorbcia nanoplastických častíc znižuje biomasu rastliny. To znamená, že zdravie rastlín môže byť ohrozené. Ako došli na to, že sa plasty vstrebávajú do koreňov?

Vedci z univerzity Shandong v Číne a z univerzity v Massachusetts vysadili študovanú “burinu” Arabidopsis thaliana, známu aj ako trstina. Dali ju do pôdy, ktorá obsahovala drobné kúsky plastov menšie ako 100 nanometrov a porovnávali výsledky s rastlinami pestovanými v normálnej pôde.

Rastliny dokážu absorbovať malé kúsky plastov do koreňov

Po siedmich týždňoch rastu sa zistilo, že trstina, ktorá bola vystavená s nanoplastom, mala nižšiu biomasu. Rastlinná biomasa sa môže degradovať z celulózy na glukózu a výsledný cukor sa môže použiť ako biopalivo prvej generácie. Biomasu možno premeniť na iné použiteľné látky ako napr. metán, pohonné hmoty ako etanol a bionaftu. Hnijúce odpadky, poľnohospodársky odpad a odpad po ľuďoch, to všetko uvoľňuje metán – tiež nazývaný „skládkový plyn“ alebo „bioplyn“. Plodiny ako kukuricu a cukrovú trstinu možno fermentovať na etanol. Bionafta, ďalšia pohonná látka, sa dá vyrábať zo zvyškov potravinových produktov ako sú rastlinné oleje a živočíšne tuky.

Nanoplasty absorbované koreňmi rastlín spôsobili, že rastliny boli menšie a oveľa kratšie. Ak znížime biomasu, rastline to nerobí dobre, pretože úroda klesá a nutričná hodnota plodín môže byť ohrozená. Pred umiestnením do pôdy boli nanoplasty nabité kladne alebo záporne a dostali fluorescenčné značenie, aby vedci mohli sledovať ich miesto pobytu. Potom sa použilo množstvo analytických techník na preukázanie, že nanoplasty boli absorbované koreňmi rastlín.

Rastliny dokážu absorbovať malé kúsky plastov do koreňov

Stojí za zmienku, že nanoplasty sú extrémne malé. Kusy použité v tomto experimente boli menšie ako 100 nanometrov, čo je približne 1 000-krát menej ako šírka ľudských vlasov, alebo približná veľkosť niektorých vírusov. Aj keď je veľmi náročné tieto malé plasty nájsť, v prostredí sa nachádzajú v hojných počtoch. Toto je prvá štúdia, ktorá sa zameriava na vplyv nanoplastov výlučne na suchozemské rastliny, takže sa z toho môžme veľa naučiť. Tieto mikroskopické častice sú hlavným problémom v celom prírodnom prostredí planéty.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov