Zaujímavosti

Železná maska: Nevyriešiteľná záhada? 1. časť

Železná maska: Nevyriešiteľná záhada?

videní: 2.5K

Počas panovania kráľa Slnko bol v Bastile záhadný väzeň, ktorý mal tvár ukrytú pod maskou a nikto ju nikdy nevidel. Nikto ho ani nevolal po mene. Jeho a identita a dôvod, pre ktorý sa tam dostal, naďalej zostávajú záhadou. Napriek tomu je pár vecí omnoho jasnejších. Pozrime sa na ne spoločne v rámci článku železná maska.

V roku 1751 filozof Voltaire vydal dôležité dielo s názvom Storočie Ľudovíta XIV. V jednej časti sa venuje záhadnému mužovi s maskou na tvári, ktorý zomrel v Bastile a v roku 1703 bol pochovaný na parížskom cintoríne St. Paul pod falošným menom Marchioli. Voltaire sa častokrát pre svoju vznietlivú povahu a nepodplatiteľné myslenie dostal do Bastily, kde mu starší odsúdenci rozprávali o tomto väzňovi.

Nešťastný muž naozaj existoval, ale jeho skutočná identita a dôvod, pre ktorý ho uväznili za takých podmienok, boli štátnym tajomstvom. Už v 19. storočí sa týmto nezvyčajným prípadom zaoberal Alexander Dumas, autor mnohých dobrodružných románov, medzi inými napríklad aj o Troch mušketieroch. V knihe traja mušketieri ešte po desiatich rokoch alebo Vikomt de Bragelonne Dumas starší znova použil Voltairov príbeh záhadného muža, ktorý bol uväznený v maske a vytvoril ideálnu pôdu pre legendu. Podľa románu bol muž so železnou maskou nevlastným bratom Ľudovíta XIV., ktorý sa narodil z nemanželského pomeru Anny Habsburskej a grófa Buckinghama. Odvtedy odsúdencov ľud vďaka svojej fantázii pripísal mnoho identít. Hovorilo sa, že bol ďalším tajným potomkom Anny Habsburskej a Julesa Mazarina, tajomníka a následníka intrigánskeho kardinála Richelieu ako minister kráľa Slnko, druhá teória bola založená na tom, že bol nemanželským synom Karola II. Stuarta. Každá z týchto a aj ďalších verzií, ktoré sa časom vytvorili, len upevňovali mýtus a ešte viac stupňovali záhadu a tajomno okolo väzňa s maskou a bez mena.

To však ani zďaleka nie je všetko. O vylučovacej hre či tváre pravdy si povieme v druhej časti článku Železná maska.

Zdroj: LiveScience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov