Zaujímavosti

Kolibríky môžu vidieť farby, ktoré si ani nevieš predstaviť


videní: 2.0K

Kolibríky dokážu vidieť 5 farieb, ktoré my ľudia nedokážeme vnímať. Nový výskum vedený Princetonskou univerzitou “vyškolil” dvoch kolibríkov na účasť na mnohých experimentoch.

Niektoré z nich boli aj v oblasti farebného videnia a vedci zistili, že tento druh je schopný zachytiť mimospektrálne farebné kombinácie, o ktorých sa nám ľuďom môže iba snívať. A vlastne ani to nie. Čo vidia kolibríky a my nie?

Kolibríky môžu vidieť farby, ktoré si ani nevieš predstaviť

Ľudské videnie, rovnako ako pri väčšine primátov, je trichromatické a používa tri typy fotoreceptorových buniek nachádzajúcich sa v oku: modré čapíky, zelené čapíky a červené čapíky. Nový výskum publikovaný v časopise PNAS ukazuje, že kolibríky namiesto toho používajú starodávny štvorfarebný čapíkový vizuálny systém, ktorý im umožňuje vidieť ultrafialové mimospektrálne farebné kombinácie, ktoré pre nás ľudí nie sú dostupné.

Nie je ľahké vysvetliť, ako sa tieto farby javia ľuďom. Ide o niečo, čo nedokážeme vnímať, ale mimospektrálne farby sú farby, ktoré sa nenachádzajú v spektre viditeľného svetla. Pozostávajú z kombinácií odtieňov zo širokooddelených častí farebného spektra, ako je napríklad purpurová, vytvorená z modrej a červenej vlnovej dĺžky.

Kolibríky môžu vidieť farby, ktoré si ani nevieš predstaviť

Väčšina farieb, ktoré vnímame, sú zmesou susedných farieb, napríklad sivozelená (modrozelená) alebo žltá (zeleno-červená). Purpurová farba je však do istej miery porovnateľná s „nespektrálnou“ farebnou kombináciou, pretože nejde výlučne o farbu dúhy, ani o zmes susedných farieb, ale stimuluje naše modré a červené čapíky. Zatiaľ čo ľudia dokážu vnímať iba jednu mimo spektrálnu farebnú kombináciu, kolibríky ich môžu teoreticky vidieť až päť: fialovú / purpurovú; ultrafialovú + červenú; ultrafialovú + zelenú; ultrafialovú + žltú a ultrafialovú + fialovú.

Kolibríky môžu vidieť farby, ktoré si ani nevieš predstaviť

My ľudia sme v porovnaní s vtákmi a mnohými inými zvieratami farebne slepí. Narozdiel od nás majú vtáky aj štvrtý čapík, ktorý im umožňuje vidieť rozšírenú škálu farieb aj prostredníctvom UV žiarenia. Na dosiahnutie týchto zistení smeroval tím do Biologického laboratória Rocky Mountain v štáte Colorado. Postavili niekoľko rôznych kŕmidiel pre vtáky – niektoré prázdne, iné naplnené vodou s cukrom – a umiestnili vedľa nich LED svetlá. Niektoré zobrazovali normálne spektrálne farby a iné nespektrálne farby.

Po tom, čo sa voľne žijúce kolibríky dozvedeli, ktoré kŕmne zmesi obsahujú jedlo, vedci periodicky zamieňali polohy kŕmnych zmesí, takže vtáky nemohli jednoducho použiť pamäť na to, kde ich čaká odmena. Sledovaním vyše 6 000 návštev týchto miniatúrnych zvierat dospeli k záveru, že kolibríky jasne vedia, ktoré kŕmidlá obsahujú jedlo, a to tým, že ich identifikovali nespektrálnou farbou.

 

Zdroj: iflsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov