Zaujímavosti

Počuli ste už o plačúcej žene La Llorona?

Llorona

videní: 1.6K

Počuli ste už o plačúcej žene La Llorona? Žalostný plač a podoba ducha tejto legendárnej postavy naplnili neistotou mestá a vidiek Mexika, Kostariky, ale i ďalších krajín Strednej Ameriky. Od 16. storočia sa kreolská identita plačúcej ženy spája s indiánskou mytológiou.

Už je to nejaký čas, čo nepočuť smutný nárek Llorony (Plačúcej ženy), no po celé stáročia napĺňala hrôzou všetkých, ktorí počuli jej vzlyky. Jej príbeh, ktorý sa stal ústrednou témou mnohých diel, si získal pozornosť niekoľkých generácií a zachoval sa až do čias, keď priemyselný ruch 20. storočia postupne prehlušil jej plač, motív a celý príbeh. Pri väčšine podivuhodných postáv, ktoré ožívajú vďaka ľudovej slovesnosti, je ťažké vypátrať ich pôvod a dôvody nešťastia. Ani postava Llorony nie je iná a smerujú k nej viaceré príbehy, v ktorých sa objavuje na rôznych miestach a v rôznych obdobiach, ale jej žalostný a nekonečný nárek vyvoláva vždy pozornosť. Najstaršia z kreolských legiend, ktorá rozpráva o Llorone, pochádza zo 16. storočia. Hovorí sa v nej, že v meste Mexiko, postavenom na ruinách aztéckeho hlavného mesta Tenochtitlán, počas jednej noci, keď bol mesiac v splne, prebudil obyvateľov smutný nárek, ktorý sa ozýval z ulíc. Počas prvých nocí ľudia ľutovali ženu a modlili sa za jej zármutok. Keď však nekonečné nočné náreky neutíchali, niektoré srdcia sa postupne napĺňali nepokojom.

Jednej noci, hneď po tom, ako zvony katedrály odbili nočný zákaz vychádzania a ulice mesta sa vyľudnili, vybralo sa niekoľko prestrašených mužov, aby našli a utíšili toho, kto tak bolestne nariekal. Len čo odbila polnoc, zbadali ju. Žena oblečená v bielom, s tvárou zahalenou do ťažkého závoja, sa bezcieľne túlala po uliciach a žalostne nariekala. Keď prišla na hlavné námestie, pokľakla si, obrátená smerom na východ, a vydala posledný hlboký nárek. Čo sa dialo po tom, a ako celá legenda o bájnej plačúcej žene pokračovala, si budete môcť prečítať v druhom pokračovaní článku.

Zdroj: topdesat | pinimg

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov