Zaujímavosti

Tieto lesné kvety sa počas dažďa menia na priehľadné


videní: 1.8K

Kvety vďaka svojim úžasným farbám a príjemným vôňam robia zo sveta oveľa lepšie miesto. Existujú ich tisíce a mnohé z nich sú zriedkavé a jedinečné.

Predstav si, že existujú kvety, ktoré počas daždivého počasia odhaľujú svoju vnútornú kostru tým, že ich okvetné lístky sa stanú číre. Ide o Diphylleiu, ktorá sa nachádza iba na troch miestach po celom svete, a to vrátane Číny, Japonska a Appalačských hôr.

Pestujú sa vo vlhkom a studenom podnebí a môžu pochádzať z troch druhov: Diphylleia cymosa v Appalačkých horách, Diphylleia Sinensis v Japonsku a Diphylleia grayi v Číne. Tieto kvety sa tiež nazývajú dáždniky, pretože vytvárajú zhluky veľkých zelených listov podobných dáždnikom. “Kostrové” kvietky sa vyznačujú bielymi plátkami, ktoré sú posiate zeleno-žltou kombináciou rozmnožovacích orgánov.

Tieto lesné kvety sa počas dažďa menia na priehľadné

Keď zmoknú alebo sú mokré, vďaka svojej voľnej bunkovej štruktúre sa stanú priesvitnými. Kvapôčky vody sa držia vystavenej žilovej štruktúry, vyplňujú mriežky a vedú k zvýšenému odrazu svetla. Kvetina sa vtedy stane úplne priehľadnou. Keď však voda zlezie a kvet uschne, vráti sa mu jeho prirodzená biela farba, takže pigment sa nestratí. Po opeľovaní, ktoré prebieha začiatkom jesene, sa na červenkastých stopkách semien vytvoria zhluky jasne modrých bobúľ.

Tieto lesné kvety sa počas dažďa menia na priehľadné

Ak by si veľmi chcel, tieto kvety si dokážeš vypestovať aj doma, ale zrejme by si sa musel najprv presťahovať z teplého Slovenska niekde smerom na sever. Týmto kvetom vyhovuje chladné prostredie, čiastočný alebo úplný tieň, no na opačnej strane nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť. Je to vytrvalá rastlina, ktorej sa darí v dobre zavodnenej a vlhkej pôde bohatej na organické látky.

Tieto lesné kvety sa počas dažďa menia na priehľadné

Obľubuje tiež prostredie, kde môže byť ukrytá pod veľkými stromami, ktorých listy ju budú zásobovať ďalšími organickými látkami a tvoriť bohatú pôdu na život. Veľké množstvo ľudí z celého sveta sa o tomto kvete už dozvedelo a všetci sú nadšení z magickej hry, ktorou nás Diphylleia grayi dokáže perfektne oklamať.

 

Zdroj: healthyfoodhouse | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov