Zaujímavosti

Arktickú rieku zaplavilo vyše 20 000 ton nafty, zmenila farbu na červenú


videní: 2.1K

Novovydané satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody spôsobené únikom 20 000 ton nafty, ku ktorému došlo v polárnom kruhu.

Animácia z misie Európskej vesmírnej agentúry Copernicus Sentinel-2 zachytáva karmínovo sfarbených 20 000 ton nafty, ktoré sa začali vylievať do rieky Ambarnaya 31. mája. Únik ropy sa začal 29. mája po havárii v závode spoločnosti Nornickel, najväčšieho výrobcu niklu a paládia na svete.

Arktickú rieku zaplavilo vyše 20 000 ton nafty, zmenila farbu na červenú

Podľa ruských orgánov sa kontaminanty rýchlo dostali do rieky Ambarnaya vzdialenej asi 12 kilometrov od fabriky. Čistiace operácie už pokročili a úrady trvajú na tom, že ropná škvrna sa zatiaľ nedostala do Karaského mora, no na potvrdenie tohto názoru sú potrebné laboratórne testy. Po úniku paliva však vozidlo, ktoré sa dostalo na miesto úniku, spôsobilo požiar.

Motorová nafta je toxickejšia ako ropa. Momentálne sa situácia zdá byť taká masívna, že nemôžu začať tento úsek čistiť bez príspevkov na federálnej úrovni. Anatolij Tsykalov, podpredseda vlády Krasnojarskej oblasti, povedal novinárom, že únik sa nepovažuje za únik ropy, ale potvrdenie bude závisieť od laboratórneho testovania. Nafta unikla do životného prostredia a znečistila vodu a pôdu v celej oblasti.

Arktickú rieku zaplavilo vyše 20 000 ton nafty, zmenila farbu na červenú

Kontaminanty nachádzajúce sa v okolitých vodách sú v hodnote desiatky tisíc nad povolenou úrovňou a najmenej 252 ľudí a 72 vozidiel údajne pracuje na vyčistení oblasti. Dieselová nafta znečistila veľké sladkovodné jazero a existuje riziko, že ak ju nestihnú odčerpať, mohla by sa dostať do Severného ľadového oceánu. Čistiace tímy odstránili kontaminovanú zeminu s rozlohou asi 23 000 metrov štvorcových, no znečistenie bude mať naďalej negatívny vplyv na vodné zdroje, zvieratá, ktoré túto vodu pijú a na rastliny žijúce na brehoch.

Arktickú rieku zaplavilo vyše 20 000 ton nafty, zmenila farbu na červenú

Niektorí tvrdia, že za to môže nestabilita permafrostu. Tento výraz sa používa pre pôdu, ktorá je zmrazená nepretržite dva alebo viac rokov. Približne 55 % ruského územia (najmä Sibír), je permafrostom a domovom väčšiny ropných a plynových polí. Správa z roku 2017 pre Arktickú radu (v ktorej sa nachádza aj Rusko), už vtedy varovala, že v dôsledku globálneho otepľovania a topenia ľadu by sa nadácie ťažiace ropu a plyn mali zrušiť.

Arktickú rieku zaplavilo vyše 20 000 ton nafty, zmenila farbu na červenú

Spoločnosť sa zaviazala zaplatiť vyčistenie postihnutých oblastí, zatiaľ sa suma odhaduje na 146 miliónov dolárov. Záhadou ale ostáva, prečo sa o tomto úniku dozvedeli úrady až o dva dni neskôr? Snažia sa to zatajiť rovnako ako Černobyľ? Norilsk je známym miestom ekologických nezrovnalostí, a to kvôli priemyslu, ktorý dominuje mestu a ničí ekosystém. Je jasné, že čistiaci tím má pred sebou ešte veľkú kopu práce.

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov