Zaujímavosti

Kto v skutočnosti boli Traja králi z Východu?

Kto v skutočnosti boli Traja králi z Východu?

videní: 2.8K

Len málo biblických postáv bolo celosvetovo preslávených tak, ako Traja králi. Boli naozaj traja? Odkiaľ v skutočnosti prišli? Skutočne sa volali tak, ako ich poznáme?

V Evanjeliu podľa Matúša nachádzame len dve pasáže, ktoré odkazujú na týchto mágov z Východu:

„Keď sa za čias kráľa Herodesa v Judskom Betleheme narodil Ježiš, prišli do Jeruzalema mudrci z východu a pýtali sa: „kde je ten novonarodený židovský kráľ? (…). Vošli do domu a uvideli dieťa s Máriou, jeho matkou, padli na zem a klaňali sa mu. Potom otvorili svoje pokladnice a dali mu dary: zlato, kadidlo a myrhu.“ Nikde sa nespomínajú ich mená ani to, že boli králi, a ani to, že boli traja. Predstava, ktorú máme o týchto osobách, je výplodom ľudovej tradície a niekoľkých historických fragmentov, ktoré poskytli časť informácií o záhadných mudrcoch. Najznámejší príbeh hovorí, že prišli z Východu, boli traja a do Betlehema ich priviedla hviezda. Tam hľadali novonarodeného Ježiša a uctili si ho tromi darmi: zlatom – symbolom kráľovskej urodzenosti, kadidlom – symbol božskej urodzenosti, a myrhou – symbol nastávajúceho utrpenia a ukrižovania na kríži. Na ceste do Betlehema v meste Jeruzaleme sa stretli s kráľom Herodesom Veľkým. Vládca im kládol na srdce, aby mu na ceste späť zvestovali, kde presne sa Ježiško nachádza, aby ho aj on mohol obdarovať (jeho darom však mala byť Ježišova smrť). Už v Betleheme sa im však zjavil anjel, ktorý ich varoval pred nebezpečenstvom, ktoré by hrozilo Ježišovi v prípade uposlúchnutia Herodesa. A tak ihneď po obdarovaní Ježiša sa mudrci z Východu vrátili inou cestou, aby sa nestretli s judským panovníkom.

O tom, či títo páni boli skutočne mudrcmi, či sa naozaj volali Melichar, Gašpar a Baltazár a či boli skutočne traja, sa dočítate v druhom pokračovaní nášho článku s názvom Kto v skutočnosti boli traja králi z Východu?

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov