Zaujímavosti

Veľkonočný ostrov a jeho záhada: Písmo rongorongo: 1. časť

Veľkonočný ostrov

videní: 1.9K

Je veľmi ťažké objasniť tajomstvá, ktoré ukrýva Veľkonočný ostrov, jedno z najvzdialenejších miest planéty, pokiaľ najprv nerozlúštime význam rongorongo. Tento zvláštny druh písma vyrytý na tabuľkách je nevyhnutným kľučom k pochopeniu všetkých tajomstiev ostrova. Začíname prvou časťou článku.

Holandský bádateľ menom Jakob Roggeveen objavil tento ostrov dňa 5. Apríla v roku 1722 počas veľkonočných sviatkov v deň Vzkriesenia Pána, a preto mu dal meno Veľkonočný ostrov s pôvodným peloponézskym názvom Rapa Nui. O Veľkonočnom ostrove sa hovorí, že je uprostred ničoho, vzdialený od zvyšku sveta. A čo je paradoxné, že aj pre svojich obyvateľov je „Te Pito o“, čo v preklade znamená pupok sveta.

Musíme sa spoliehať na to, čo hovorí legenda, aby sme aspoň z časti objasnili záhadu, ktorá sa viaže na Veľkonočný ostrov, jeho vznik a históriu. Aj keď existujú príbehy o civilizácii, ktorá pochádzala ešte z praveku, je isté, že predkovia obyvateľov ostrova prišli na ostrov počas migrácie obyvateľstva z iných častí Polynézie a Ameriky v 4. storočí. A možno práve Polynézania, ktorí prišli na kanoe z Markézskych ostrovov, vytvorili tiež mohutné moai, sochy vytesané zo sopečnej horniny, s veľkými hlavami a predĺženými ušami. Ich prítomnosť vyvoláva v mysli živú predstavu príbehov z minulosti. Je pravdepodobné, že v istom časovom období mohlo existovať až 1 600 moai, dnes už stojí len pár z nich a niektoré majú aj viac ako 2 500 rokov. Úpätie sopky Rano Raraku slúžilo ako lom, v ktorom sa tesali tieto strašidelné sochy, ktoré obývajú Veľkonočný ostrov. Viaceré z nich sú už naklonené alebo spoly pochované pod zemou. Väčšinou dosahujú výšku 10 metrov a vážia okolo 50 ton, aj keď výška niektorých môže presahovať aj 21 metrov a hmotnosť aj 200 ton. Ich hodnota ešte stúpne, ak si uvedomíme obmedzenia doby, v ktorej vznikli: ich zhotovitelia nepoznali kovy ani koleso. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: topdesat | ezgif

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov