Zaujímavosti

Nacistický denník odhalil tajné miesto pod palácom v Poľsku


videní: 2.3K

Denník, ktorý bol desaťročia po skončení druhej svetovej vojny v držbe slobodomurárov, môže obsahovať mapu s podrobným umiestnením ukradnutých pokladov, napríklad aj viac ako 30 ton zlata.

Denník začal písať pred 75 rokmi dôstojník SS Waffen Schutzstaffel pod pseudonymom „Michaelis“. Tento časopis ešte predtým načrtol nacistický veliteľ Heinrich Himmler ako plán sledovania odcudzeného európskeho bohatstva, artefaktov a umeleckých diel. A keďže ich chceli ukrývať, museli vedieť, kde ich neskôr hľadať.

Nacistický denník odhalil tajné miesto pod palácom v Poľsku

Denník opisuje 11 miest, kde nacisti skrývali vyrabované zlato, šperky, vzácne maľby a náboženské predmety. Jedným z miest, ktoré spomína, je opustená studňa, ktorá siaha až do hĺbky takmer 60 metrov pod Hochbergerovým palácom. Ten bol postavený ešte v 16. storočí v obci Roztoka na juhozápade Poľska. Zlato na dne studne pochádza z ríše Reichsbank z poľského mesta Breslau (dnes Varšava) a odhaduje sa, že má hodnotu miliárd eur.

Niekoľko desaťročí po vojne bol denník v tajnosti ukrytý v nemeckom meste Quedlinburg. Bol vo vlastníctve slobodomurárov, ktorí existovali ako tajná spoločnosť viac ako 1 000 rokov a medzi jej členov patrili v čase Tretej ríše aj niektorí elitní nacistickí dôstojníci. Jedným z členov bol údajne Michaelis, ktorý ovládal nacistickú prepravu v juhozápadnom Poľsku. V roku 2019 však nájomníci slobodomurárskej chaty dali denník nadácii s názvom Sliezsky most.

Nacistický denník odhalil tajné miesto pod palácom v Poľsku

Nadácia v marci minulého roka oznámila, že kniha sa dostala do ich rúk od nemeckých partnerov – členov z Quedlinburgu, ktorí knihu venovali ľudom z Poľska ako ospravedlnenie za druhú svetovú vojnu. Súčasťou denníka bola aj mapa, ktorá údajne zobrazuje polohu studne v areáli paláca Hochberg, kde nacisti poklad ukryli. Ďalšie informácie naznačujú, že po tom, ako nacisti skryli „svoje“ bohatstvo, zavraždili všetkých svedkov, vyhodili telá do studne a potom odpálili výbušniny, aby zatarasili vchod.

Nacisti si osvojili odhadom 5 miliónov európskych diel, ktoré vzali od Židov, z múzeí a súkromných zbierok. Po skončení vojny bola vyšetrovacia jednotka ALU poverená ich hľadaním. Celkovo 35 spojeneckých dôstojníkov a odborníkov známych ako „pamätní muži“. Odborníci zistili, že kniha bola napísaná v čase druhej svetovej vojny, ale jej autentickosť ešte musí potvrdiť poľské ministerstvo kultúry a národného dedičstva. Zámok ale stále stojí v Dolnom Sliezsku, ktoré je samo o sebe preplnené jaskyňami, tunelmi a starými mínami.

 

Zdroj: thefirstnews|DailyMailtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov