Zaujímavosti

Hlad verzus chuť do jedla

Hlad verzus chuť do jedla

videní: 1.3K

Prinášame vám ďalší článok o fungovaní ľudského tela v súvislosti so zdravou stravou. Tentokrát sa pozrieme na hlad a chuť do jedla. Hlad je dôležitý pre prežitie a zabezpečuje, že prijmeme dostatok potravy potrebnej na fungovanie tela. Veľakrát však nejeme z dôvodu, že sme hladní, ale preto, lebo si pokrmy vychutnávame. A presne za to môže chuť do jedla – tzv. apetít.

Hlad je pod kontrolou zložitého prepojeného systému, ktorý sa skladá z mozgu, tráviacej sústavy a tukového tkaniva. Túžbu jesť vyvolávajú vnútorné faktory, ako je nízka hladina krvného cukru či prázdny žalúdok, alebo vonkajšie činitele medzi ktoré patrí napríklad pohľad na pokrm či zachytenie jeho vábivej vône. Po najedení sa šíria signály o sýtosti či plnosti, vďaka ktorým vieme, že sme prijali dostatok potravy.

Chuť do jedla je čosi iné ako hlad, no tieto dva pocity spolu úzko súvisia. Hlad je fyziologická potreba prijať potravu. Vyvolávajú ho vnútorné podnety, napríklad nízka hladina krvného cukru či prázny žalúdok. Chuť do jedla je túžba jesť, ktorú vyvoláva pohľad na pokrm, jeho aróma či čosi iné, čo si s ním spájame. Pri apetite je dôležitá aj spomienka na to, koľko potravy sme skonzumovali, preto sa ľudia s poruchou krátkodobej pamäti krátko po nasýtení neraz znovu pustia do jedla. Túžbu jesť ovplyvňuje aj stres. Niektoré látky pomáhajú regulovať chuť do jedla osobitným pôsobením na organizmus.

Ľudia s tendenciou ku obezite reagujú na vonkajšie hladové podnety pravdepodobne inak. Okrem toho nie sú natoľko citliví na hormón sýtosti – leptín. Jeho užívanie v podobe liekov, žiaľ, v boji s obezitou nepomáha. Telo sa rýchlo prispôsobí na leptín, dokonca aj na vysoké dávky, a stane sa ešte menej citlivým.

Prečo nám od hladu škvrká v žalúdku? Po najedení sa svalovina žalúdka sťahuje, aby potravu vytlačila do tenkého čreva. Robí to aj po vyprázdnení tohto orgánu, no keďže sprievodné zvuky vtedy nemá čo potlačiť, počujeme ich. 

Zdroj: Flickr | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov