Zaujímavosti

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu – 2. časť


videní: 1.9K

Stovky ľudí, ktorí boli vo vesmíre, cestovali iba s hŕstkou vozidiel. Tieto vesmírne koráby dokázali, že hranice sa dajú prekonávať.

30. mája 2020 sa uskutočnil 9. let, ktorý vyniesol dvojčlennú posádku SpaceX z Floridy na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Vesmírne koráby sú určené na cestovanie mimo zemskej atmosféry. Súčasné kozmické lode sú schopné štartovať len prostredníctvom nosnej rakety. Ako sa ale písala história objavovania vesmíru?

Sojuz (ZSSR/Rusko, 1967)

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu - 2. časť

Vesmírny koráb Sojuz, ktorý ešte aj dnes vyprevádza kozmonautov do vesmíru, začal lietať krátko po vyradení vozidla Voskhod. Jeho prvé štábne spustenie prebehlo v roku 1967, hoci jediný astronaut tejto misie sa počas návratu po zlyhaní padáka zabil. Netreba dodávať, že dnešné kapsule Sojuz nie sú to isté, čo bývali pred 60-timi rokmi. ZSSR a Rusko vyvinuli v priebehu desaťročí celkom 10 rôznych posádkových modelov Sojuz. Každý z týchto variantov však dodržiaval rovnaký základný trojdielny recept.

V strede sa nachádza zostupný modul, v ktorom sedia astronauti počas štartu a zároveň je jediným komponentom, ktorý sa na konci misie vracia opäť na Zem. Na jednej strane sa nachádza orbitálny modul, ktorý obsahuje obytný priestor posádky a dokovací mechanizmus na pripojenie k inej kozmickej lodi. Na druhej strane je umiestnený pohonný modul, ktorý nesie palivo, motory a solárne panely. Sajuz je dodnes najpoužívanejšou vesmírnou loďou v histórii kozmonautiky.

Od zavedenia konštrukcie vozidla Sojuz vykonal takmer 150 letov s posádkou. Loď tiež zakotvila na obežnej dráhe s veliteľským modulom Apollo v roku 1975 pri príležitosti ukončenia studenej vojny. Tento koráb sa stal základom mnohých cieľov ruského výskumu vesmíru. Vozidlá navštevovali stanice Salyut a Mir desaťročia a aj teraz navštevujú Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Apollo / Lunar (USA, 1968)

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu - 2. časť

Apollo bola vyvinutá v rámci programu Apollo, ktorého cieľom, ktorý deklaroval prezident John Fitzgerald Kennedy, bolo pristátie ľudí na Mesiaci pred rokom 1970 a ich bezpečný návrat na Zem. Prvým štartom programu malo byť Apollo 1 v roku 1967, kým ho počas skúšky nezasiahla katastrofa. Ešte pred opustením atmosféry výbuch v riadiacom module zabil troch členov posádky. NASA ustúpila, aby prešetrila nehodu a zlepšila protipožiarnu odolnosť na kapsuli.  Čakala takmer dva roky, kým sa vrátila na štartovaciu plochu.

Medzníkom bola kozmická loď Apollo 11, ktorá prvýkrát pristála na Mesiaci. Veliteľský modul mal slúžiť iba ako dopravné vozidlo, ktoré nesie počas letu troch astronautov. Na samostatné skúmanie mesiaca bol vyvinutý lunárny modul, ktorý mal presúvať astronautov po povrchu Mesiaca. Keďže bol navrhnutý na prevádzku výlučne mimo Zeme, nemal vôbec aerodynamické tvarovanie. No neskôr, v apríli 1970, traja členovia posádky na misii Apollo 13 zažili výbuch v servisnom module na tretí deň letu, keď bola kozmická loď vzdialená asi 322 000 kilometrov od Zeme.

NASA sa pustila do záchrannej akcie a nakoniec, keď bol servisný modul mimo prevádzky a riadiaci modul už nemal dostatočnú energiu, traja astronauti sa nasúkali do lunárneho modulu a začal sa písať scenár, pre ktorý nebolo vozidlo určené – návrat na Zem. Plán našťastie fungoval a celá posádka sa bezpečne prepravila domov. Posledná misia, Apollo 17, sa uskutočnila v decembri 1972, kapsula Apollo dokončila svoj posledný let v roku 1975.

Space Shuttle (USA, 1981)

Vesmírne koráby, ktoré dopravili astronautov na obežnú dráhu - 2. časť

Po ukončení programu Apollo v roku 1972 sa NASA na takmer desaťročie vzdala myšlienky na vesmírne koráby vysielané s ľuďmi a až začiatkom osemdesiatych rokov uviedla na trh ďalšie posádkové vozidlo. Tým sa stal Space Shuttle, prvý raketoplán opakovane použiteľný posádkou. NASA postavila až 5 týchto kozmický lodí, ktoré v rokoch 1981 až 2011 previezli celkovo 135 posádok. Táto loď znamenala prvý veľký konštrukčný skok kozmických ľudí s posádkou. Hlavným telesom, ktoré vyzeralo ako lietadlo, bol samotný orbiter. Počas štartu sa k tomuto telu pripojili ďalšie tri komponenty – jedna masívna palivová nádrž a dva tenšie zosilňovače rakiet.

Každá posádka mala väčšinou 7 astronautov. Z piatich raketoplánov boli dva zničené počas smrteľnej katastrofy. Prvá sa udiala v roku 1986 pri uvedení na trh, a potom vo februári 2003, keď sa pri návrate rozletela na kúsky. Každá nehoda zabila celú posádku a podnietila NASA k hlboko zakorenenej bezpečnostnej kultúre, akú poznáme dnes. NASA sa rozhodla investovať v roku 2011 do zvyšných troch starnúcich raketoplánov.

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov