Zaujímavosti

Slnko zažilo najväčšiu erupciu od roku 2017. Začalo sa prebúdzať?


videní: 1.6K

V piatok ráno (29. mája) vypálila naša jasná hviezda najsilnejšiu erupciu od októbra 2017, ktorú si všimlo slnečné observatórium NASA. Prebúdza sa Slnko k “životu”?

Slnečnú erupciu je najlepšie vysvetliť ako masívnu explóziu v slnečnej atmosfére s energiou ekvivalentnou miliarde megaton, šíriacu sa rýchlosťou milión km za hodinu (0,05% rýchlosti svetla), niekedy aj omnoho rýchlejšie.

Slnko zažilo najväčšiu erupciu od roku 2017. Začalo sa prebúdzať?

Je známe, že erupcie na Slnku ovplyvňujú elektromagnetické prenosy na mnohých pozemských komunikačných zariadeniach, vrátane počítačov, mobilných telefónov, pagerov a automobilov. Môžu sa nachádzať v slnečnej koróne a chromosfére a zohrievať plazmu na desiatky miliónov kelvinov. Erupcia vzniká ako reakcia slnečnej atmosféry na náhly, rýchly proces vyžiarenie energie, ktorá je pravdepodobne magnetického pôvodu. Táto energia spôsobí v určitom mieste slnečnej atmosféry časovo obmedzené prehriatie a následné urýchlenie elektrónov, protónov a ťažších iónov na rýchlosti blízke rýchlosti svetla.

Májová erupcia bola našťastie iba triedy M, takže nešlo o slnečné monštrum. Navyše, nebola namierená na Zem, takže nie je žiadna šanca, že by nás zasiahla. Výbuch by však mohol byť znamením, že Slnko stúpa do aktívnejšej fázy svojho 11-ročného aktívneho cyklu. Vedci sa zaviazali sledovať počiatok nových cyklov v čase, keď bude Slnko vyžarovať najmenšie množstvo slnečných škvŕn.

Slnko zažilo najväčšiu erupciu od roku 2017. Začalo sa prebúdzať?

Slnečná škvrna je tmavé miesto vo fotosfére Slnka. Má nepravidelný kruhový tvar a silné magnetické pole. Je najznámejším prejavom slnečnej aktivity. Veľké slnečné škvrny majú dlhú životnosť a sú viditeľné voľným okom. Niektoré menšie majú životnosť len pár hodín, väčšie až niekoľko mesiacov. Škvrny sa väčšinou zjavujú vo dvojiciach s opačnou polaritou magnetického poľa. Miesto ich výskytu a počet zavisí od slnečného cyklu.

Sú najstarším pozorovaným prejavom slnečnej aktivity. Trvanie slnečného pozorovania a počítania týchto škvŕn však trvá minimálne 6 mesiacov. Takže kým sa vedci dozvedia, či sa cyklus Slnka začal odznova, musia preskúmať aj spätný pohľad. Hlavne musia vidieť, ako sa počet slnečných škvŕn neustále zvyšuje, aby mohli určiť, kedy presne nastane erupcia.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov