Zaujímavosti

Naj budovy Slovenska: Najvyššie položené kino je v srdci Veľkej Fatry


videní: 2.8K

Medzi korunami stromov Veľkej Fatry sa v nadmorskej výške približne 1 400 m. n. m. sa nachádza kino, ktoré budeš mať možno celé iba pre seba.

Takto to dopadne, keď chce majiteľ hotela ponúknuť svojim návštevníkom aj niečo originálne a nevídané. Kino nie je najväčšie, no zmestí sa doňho dokopy 30 ľudí, o to viac si dokážeš vychutnať film v plnej paráde.

Naj budovy Slovenska: Najvyššie položené kino je v srdci Veľkej Fatry

Areál bývalej Vojenskej zotavovne na Smrekovici, dnes hotela Granit, ponúka najvyššie položené kino na Slovensku. Zotavovňa sa skladá z hlavnej budovy (A), ubytovacej budovy (B), turistickej ubytovne (C) a niekoľkých ďalších budov, z ktorých najdôležitejšia je Koliba s posedením.

Horský hotel Granit Smrekovica je výborným východiskom pre výlety po Veľkej Fatre. Už samotný vrch Smrekovica ponúka krásne výhľady a stačí sa vybrať len na krátku túru a otvorí sa ich oveľa viac. Napríklad z vrchu Šiprúň máte krásny výhľad naspäť na Smrekovicu, na vápencový Salatín v Nízkych Tatrách a takmer letecký pohľad do Ľubochnianskej doliny.

Naj budovy Slovenska: Najvyššie položené kino je v srdci Veľkej Fatry

Blízke okolie je nádherné, hemží sa to tu prírodnými rezerváciami – Skalná Alpa, Jánošíkova kolkáreň, hradené jazero Blatné, Kundráčka, Rumbáre, Matejkovský kamenný prúd. Najbližší panoramatický výhľad poskytuje Rakytov – dominanta liptovskej časti hrebeňa a najnavštevovanejší kopec (dostupný po zelenej značke cca 2 hodiny od hotela).

Ak ti plány na letnú dovolenku zhatila pandémia, ako aj drvivej väčšine Slovákov, vyber sa po našej mape a zistíš, že prírodné krásy stoja určite za to. Ak patríš medzi zarytých cyklistov, Smrekovica ponúkne aj skúšku ohňom. V rámci cestnej cyklistiky ide o najťažšie stúpanie na Slovensku, v zime tu autom bez snehových reťazí veru neprejdeš.

Naj budovy Slovenska: Najvyššie položené kino je v srdci Veľkej Fatry

 

Meria bezmála 8 kilometrov, priemerný sklon je 10%, s niektorými úsekmi na úrovni 15%. To je intenzita, ktorá neumožní vydýchnuť a načerpať sily prakticky v žiadnom úseku. Preto je index obtiažnosti Smrekovice taký vysoký a prekonal aj oveľa známejšie stúpania na Kráľovu hoľu či Martinky. Z porovnateľných kopcov u nás je Smrekovici podobné stúpanie na Sliezsky dom, to má však len 6km a Šachtičky, ktoré majú len 4km. Ak hľadáš na Slovensku výzvu, toto je miesto pre teba.

 

Zdroj: A-Hotel | granithotels topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov