Zaujímavosti

Zvyky, ktoré sa po celom svete veľmi líšia 1.


videní: 2.1K

Ľudia po celom svete majú svoj vlastný spôsob, ako robiť veci. Nie je preto žiadnym prekvapením, že určité zvyky, ktorým zvyčajne nevenuješ pozornosť, dokonca aj jednoduché veci, ktoré robíš pri návšteve reštaurácie alebo nakupovaní, by sa v skutočnosti mohli považovať za urážlivé alebo čudné v inom kúte sveta. A niektoré veci, ktoré by sa mohli považovať za urážlivé, napríklad kričanie alebo ukazovanie hnevu na verejnosti, sa v skutočnosti môžu v inej krajine považovať za slušné alebo normálne.

1. Sprepitné

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

Poskytovanie sprepitného servisným pracovníkom, ako je čašník alebo taxikár, môže byť veľkorysé alebo urážlivé v závislosti od toho,  kde sa práve nachádzaš.

  • Vo všeobecnosti sa na západe očakáva veľkorysé sprepitné. Servisný pracovník by sa mohol uraziť aj vtedy, ak sa domnieva, že mu bolo dané príliš malé sprepitné a veľa miest dokonca odkladá sprepitné pre zamestnávateľa. Pracovníci rýchleho občerstvenia sú zvyčajne výnimkou z tohto pravidla a za prijatie sprepitného môžu byť dokonca potrestaní.
  • V mnohých európskych krajinách sa už k tvojmu účtu pripočítava servisný poplatok, niekedy sa však očakáva aj ďalšie sprepitné. Na niektorých miestach, ako napríklad v Anglicku, nie je poplatok za služby vždy obvyklý a pri ukladaní často nahrádza sprepitné.
  • V niektorých ázijských krajinách , ako napríklad v Južnej Kórei, Číne alebo Japonsku, nie sú tieto zvyky bežné, dokonca môžu byť považované za urážku pracovníka a malo by sa im vyhnúť.
  • V krajinách  Oceánie , ako je Austrália, Nový Zéland a Samoa, sa sprepitné zvyčajne neočakáva alebo nevyžaduje. Niektoré miesta, napríklad kasína, by mohli úplne zakázať poskytovanie sprepitného.

2. Zdieľanie spoločného stola

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

Na Západe by sa sedenie pri stole s voľnými stoličkami, keď už pri ňom niekto sedí, považovalo za hrubé a hoci existujú reštaurácie, ktoré majú spoločné stoly, často sa to považuje za narušenie súkromia. V  Japonsku sa však umiestnenie cudzincov pri rovnakom stole často robí v rušných reštauráciách a považuje sa za efektívny spôsob, ako dať ľuďom jedlo čo najrýchlejšie.

3. Bozkávanie na líce

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

  • V krajinách Latinskej Ameriky je to pozdrav medzi priateľmi opačného pohlavia alebo 2 ženami. Ak by muž bozkával na líce mužského priateľa, zvyčajne by sa to považovalo za nevhodné.
  • V niektorých krajinách Blízkeho východu alebo severnej Afriky, ako je Izrael a Egypt, je bozkávanie mužského kamaráta obyčajným pozdravom, ale muž a žena bozkávajúci sa na verejnosti, zo sa často považuje za nevhodné a dokonca nezákonné. Existujú určité výnimky, ako napríklad Libanon a Tunisko.
  • V krajinách južnej Európy je to často pozdrav medzi priateľmi. To, či existuje tabu podľa pohlavia, závisí od krajiny. Muži môžu bozkávať kamarátov z Talianska a Francúzska, ale bozkávať iba kamarátky zo Španielska alebo Portugalska.
  • Všeobecne sa v krajinách východnej Ázie bozkávanie na verejnosti považuje za  nevhodné . Niektoré výnimky, keď je bežné bozkávanie tváre, zahŕňajú Filipíny, Východný Timor a časti Indonézie.

4. Osobný priestor

zvyky

Na Západe je poskytnutie osobného priestoru ľuďom nevyslovené pravidlo a je veľmi nevhodné priblížiť sa do komfortnej zóny niekoho iného, ​​najmä niekoho iného pohlavia. V niektorých krajinách, najmä v krajinách s veľkým počtom obyvateľov, ako je Čína, sú zvyky úplne iné. Osobný priestor sa považuje za luxus a ľudia, ktorí sa hromadia vo veľkých skupinách, sa považujú za normu.

5. Zvyky ako zjednávanie na cene

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

Na západe, keď ideš do supermarketu, zvyčajne budeš musieť zaplatiť pridelenú cenu za položku, ak si ju želáš kúpiť. Jediným spôsobom, ako znížiť cenu, je kúpiť ju, keď je vo výpredaji alebo nájsť akciový kupón. Avšak vyjednávanie o cene položky sa v krajinách ako Čína, Turecko, Irán a Egypt považuje za oveľa normálnejšie. Zvyky hovoria, že ak pri nákupe nevyjednávaš, pravdepodobne budeš okradnutý.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov