Zaujímavosti

Legenda o Minotaurovi: Palác v Knosse. 2. časť

Legenda o Minotaurovi: Palác v Knosse

videní: 1.5K

Vitajte pri druhej časti článku s názvom Legenda o Minotaurovi – palác v Knosse. Po legende o Minotaurovi sa spoločne pozrieme na rozlúštenie starého písma či obety bohom. Nebudeme zdržiavať a poďme rovno na vec.

Ako každý mýtus, aj ten z Knossu slúžil na to, aby si ľudia nejakým spôsobom vyložili dávnu históriu jednej civilizácie, ktorej pozostatky sa objavili okolo roku 1900, keď britský archeológ sir Arthur Evans začal s vykopávkami na ostrove Kréta. Našiel tam niekoľko hlinených tabuliek s písmom. Ich obsah bol preňho veľkou nepreniknuteľnou záhadou, ale s istotou vedel, že je na nich zachytená akási forma písma. Evans objavil aj stopy údajného sídla kráľa Minosa a prostredníctvom nich aj skutočnú civilizáciu, ktorú nazval minojská. Neskôr aj iní archeológovia objavili hlinené tabuľky, ktoré sa líšili od tabuliek nájdených v Knosse. Najstaršie, ktoré nazvali hieroglyfické, našli na kamenných pečatiach. Nápisy na ďalších tabuľkách, ktorých znaky tvorili jednoduché a štylizované línie, dostali pomenovanie lineárne písmo A. väčšina nápisov z Knossu však patrila k lineárnemu písmu B. línie na tabuľkách sa začínali na ľavej strane a často zobrazovali vojenské vozy, vojenské náčinie, pšenicu, kukuricu, olej a iné poľnohospodárske produkty, ale aj zvieratá, napríklad kozy, býky a prasatá.

Forma písma používaná na Knosse je podobná číselnému systému, v ktorom krátke vertikálne línie predstavujú jednotky, horizontály desiatky, kruhy zase stovky a napokon kruhy s čiarami tisícky. Arthur Evans rozlúštil nielen tento numerický systém, ale aj ďalšie znaky krétskeho písma. Po jeho smrti v roku 1941 v jeho výskumoch pokračovali ďalší bádatelia, medzi inými aj Michael Ventris alebo Alice Koberová.

Jedným z najzáhadnejších a najznepokojujúcejších objavov na Kréte je posvätné miesto, pravdepodobne chrám, nájdené na mieste zvanom Anemospilia južne od Knossu. Je to samostatná budova s tromi vchodmi, ktoré smerujú do miestnosti v tvare kríža a ktorá sa zároveň otvára do troch miestností. Na tomto mieste bol objavený hrôzostrašný nález – na vyvýšenej ploche kostra mladého muža, ktorý mal rebrá prerazené dýkou a okolo neho ležali ďalšie tri mŕtvoly mladíkov.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov