Zaujímavosti

Sumeri: Ich otázny pôvod a Sitchinova teória. 2. časť

sumeri

videní: 2.7K

Sumeri. Odkiaľ pochádzal jeden z najrozvinutejších národov v histórii? Ich technický pokrok, ktorý ďaleko predstihol svoju dobu, vyvoláva dohady, či nepochádzali z vesmíru. Pokračujeme druhou časťou článku Otázny pôvod Sumerov a Sitchinova teória. V rámci prvej časti sme sa pozreli na Sumerov a zadefinovali si, kde v dávnej minulosti – ešte pred Kristom – sa ich územie rozprestieralo. Poďme však rovno na druhú časť.

Teória, že Sumeri prišli z Anatólie (územie dnešného Turecka), sa zakladá na nálezoch sumerskej keramiky, ktoré sa veľmi podobajú na keramiku z oblasti Anatólie. Aj ich hutnícke zručnosti mohli pochádzať z tohto regiónu, pretože sa tu nachádzajú veľké ložiská kovov. Aby sa dostali na miesto, kde postavili mestské štáty, stačilo plávať po prúde rieky, čo tiež svedčí v prospech tejto hypotézy. Na druhej strane však niektoré zvyky, ako používanie pečatného valčeka alebo zdomácňovanie zvierat, môžu naznačovať, že Sumeri pochádzali zo západnej Indie. Zástancovia tejto teórie tvrdia, že keď odtiaľ odišli, prešli cez more a dostali sa do oblasti Elam v Perzskom zálive.

Iní bádatelia zase tvrdia, že sumerská civilizácia pochádza z Arabského polostrova. Aby sa dostali do južnej Mezopotámie, stačilo im v tomto prípade prejsť cez Perzský záliv. A nakoniec, niektorí vedci sa domnievaj, že Sumeri pochádzajú z oblasti Kaspického mora. Dôkazom je podobný systém pestovania rastlín, zručnosť v obrábaní kovov a takmer rovnaké terasovité stavby.

Skutočnosť, že sa Sumerom v nehostinnom prostredí podarilo dosiahnuť obrovské  technické pokroky a stali sa tak najrozvinutejšou civilizáciou v dejinách stále púta pozornosť. Vynára sa množstvo otázok, predovšetkým odkiaľ mali toľko znalostí z astronómie?dokonale poznali 12 symbolov zvieratníka a vedeli vypočítať cyklus niektorých nebeských telies použitím zložitých matematických výpočtov. Vedci ako astroarcheológ Zecharia Sitchin tvrdia, že vedomosti a technické znalosti Sumerov pochádzajú z mimozemskej civilizácie. Sitchin sa dopracoval k tomuto záveru po preskúmaní starých sumerských hlinených tabuliek. Dospel k presvedčeniu, že niektorí zástupcovia mimozemskej rasy, známi ako Anunnaki (tí, čo prišli z nebies), sa objavili na panteóne sumerských bohov ako bytosti zodpovedné za vznik a vývin ľudskej rasy. Aj keď táto teória neznie veľmi vierohodne, dodnes sa o nej vedú búrlivé diskusie, pretože Sitchin bol veľkým odborníkom.

Zdroj: topdesat realmofhistory

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov