Zaujímavosti

Vikingovia v Amerike už pred Kolumbom. 2. časť

vikingovia

videní: 2.3K

Archeologické pozostatky, písomné pamiatky a genetický výskum potvrdzujú, že Vikingovia prišli na americký kontinent oveľa skôr ako tak učinil Krištof Kolumbus. Ako to dokázali? A prečo nakoniec tento kontinent opustili?

Pokračujeme druhou časťou článku Vikingovia v Amerike už pred Kolumbom. Pozrieme sa spoločne bližšie na život Erika Červeného, ktorý dostal svoju prezývku podľa farby svojich vlasov. Taktiež nazrieme na definitívny dôkaz toho, že Vikingovia boli v Amerike skôr ako Kolumbus. Neopomenieme ani objavenie dediny v L´Anse aux Meadows.

Podľa stredovekých ság mal Erik s manželkou Theodhildou štyri deti: jedinú dcéru Freydis, ďalej Leifa, Thorvalda a Thorsteinna. Druhorodený syn Leif sa neskôr vydal na prieskum okolitej oblasti Grónska, aby našiel priaznivejšie podnebie a lepšie životné podmienky v podobe viacerých zdrojov na prežitie. Všetky severské ságy sa zhodujú v tom, že Leif Eriksson prešiel približne 1 500 kilometrov, ktoré oddeľujú Grónsko od východného pobrežia Kanady. Stal sa tak prvým Európanom, ktorý vkročil na americký kontinent a to o 500 rokov skôr, ako tak učinil Krištof Kolumbus. V Novej zemi založil prvú kolóniu, ktorú nazval Leifbundir – v súčasnosti severné pobrežie ostrova Newfoundland. Od vzniku Leifbundiru skupina Vikingov na čele s Leifom objavila aj Markland – pobrežie Labradoru, Straumfjord – Nové Škótsko a Helluland – východné pobrežie Buffinovho ostrova. Novonájdenú oblasť na území dnešnej Kanady pomenovali Vinlandia (doslova Zem vína), ktorá sa podľa ság podobala zasľúbenej zemi. Kolonizátori sa tu však natrvalo neusídlili a po krátkom čase americký kontinent opustili.

Po dlhé roky boli severské ságy jediným zdrojom informácií o vikinských osídleniach v Grónsku a Kanade. Tieto literárne pamiatky pochádzajú z rokov 1 200 až 1 260. Prelínajú sa v nich prvky vymyslené a skutočné, šírili sa ústnym podaním a rozprávajú o udalostiach z minulých storočí.

Vedci a výskumníci spochybňovali presnosť informácií v ságach – a to až do roku 1961. Práve v tomto roku nórski archeológovia objavili pozostatky jednej vikinskej dediny v L´Anse aux Meadows na najsevernejšom cípe ostrova Newfoundland. Objavili osem vikinských stavieb, obrastených rastlinami a ukrytých pod útesom.

Taktiež genetický výskum – ak by nestačil nález archeológov – dal za pravdu ľuďom, ktorí verili, že Vikingovia boli v Amerike skôr ako Kolumbus. Na americkom kontinente boli totiž objavené genetické pozostatky Vikingov.

Zdroj: topdesat historyweb

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov