Zaujímavosti

Anonymous: Hnutie kyberaktivistov – 1. časť

anonymous

videní: 2.1K

„My sme Anonymous. Sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás.“ Týmto sloganom chce hnutie kyberaktivistov za transparentnosť, slobodu prejavu a ľudské práva. Kto je však v jeho pozadí?

Ukrývajú sa za maskou Guy Fawkesa, anarchistického revolucionára z grafického románu V ako Vendetta. Anonymous sú celosvetovým hnutím, ktoré využíva internet na uskutočňovanie protestov na podporu slobody prejavu, nezávislosti internetu a proti korupcii vlád a nadnárodných skupín. Základom ich filozofie je myšlienka, že informácie musia byť voľne dostupné, aby si o nich mohli občania vytvoriť svoj vlastný názor. Keďže však krajiny informácie voľne nešíria, občania k nim nemôžu zaujať vlastný postoj.

O hnutí Anonymous sme prvýkrát počuli v roku 2008, keď jeho členovia zorganizovali kampaň proti scientologickej cirkvi. Na stránke YouTube zverejnili video, v ktorom herec Tom Cruise vysvetľuje náuku spoločenstva. Scientológom sa tento počin vôbec nepáčil a snažili sa video z verejnej domény stiahnuť. Anonymous to považovalo za cenzúru a začali s neustálymi kybernetickými útokmi na rôzne webové stránky organizácie. Okrem iného v tisíckach miest po celom svete sa organizovali protesty.

Skupina sa prezentuje formou verejných vyjadrení a pirátskych útokov na internete. Tisícky členov po celom svete zapínajú počítače, aby mohli tieto pirátske útoky odštartovať. Vykonávajú ich tak, že si stiahnu zariadenie, ktoré ich skupine umožňuje stať sa súčasťou tzv. DDoS útokov, teda útokov pre „odmietnutie služby“. DDoS útoky fungujú tak, že serveru neustále posielajú tisícky žiadostí, aby znemožnili jeho fungovanie. Podľa expertov tieto typy útokov zaplavujú servery organizácie opakovane nepotrebnými spojeniami, až kým nenaplnia celkom ich šírku pásma, a tak neostáva priestor na ich bežné používanie.

Niečo podobné sa udialo aj pri útoku hnutia Anonymous na Mastercard, keď nadnárodná organizácia odmietla previesť sponzorské príspevky WikiLeaks (web, ktorý sa zaoberá zverejňovaním citlivých dokumentov), ktoré boli realizované platobnou bránou tejto spoločnosti. Zakladateľ webovej stránky následne čelil zdrvujúcemu útoku hnutia Anonymous, ktoré vyhlásilo, že je nepriateľom tých, čo sú nepriateľmi WikiLeaks, ako napríklad Visa, Mastercard, Paypal či Amazon.

Ak Vás článok zaujal, budeme radi, ak si v blízkej budúcnosti prečítate jeho druhú časť.

Zdroj: topdesat | t.img

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov