Zaujímavosti

Mal šesť rokov, keď dosiahol sen – bola ním voda


videní: 1.5K

Voda je pre život zásadná. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a UNICEF o pokroku v oblasti pitnej vody a hygieny z rokov 2000 – 2017 však 1 z 3  ľudí na svete nemal pitnú vodu, hygienické služby a vhodné zariadenia na umývanie rúk. Našťastie existujú aj ľudia zmeny, ako je Ryan Hreljac , ktorý sa vo veku iba 6 rokov rozhodol čeliť týmto problémom. Od tej doby pracuje pre tých, ktorí potrebujú čistú vodu, a v roku 2001 založil Ryan’s Well Foundation, ktorá poskytuje rozvojovým krajinám čistú vodu a sanitárne riešenia.

Prvé kroky

Všetko to začalo v jeden deň v roku 1998, keď bol Ryan, vtedajší študent prvého ročníka, dojatý tým, čo jedna z jeho učiteliek, pani Perstová, povedala v triede, že niektoré ľudia musia ísť aj hodiny, aby dostali čistú vodu. Keď sa vrátil domov, chlapec sa rozprával so svojimi rodičmi a rozhodol sa, že je čas zmeniť túto nepríjemnú realitu.

Začal pomáhať v domácnosti, za čo mu jeho rodičia štvrťročne platili 70 dolárov. Ryan venoval tieto peniaze organizáciám, ktoré implementovali hygienické riešenia v regiónoch najviac postihnutých nedostatkom vody. Po nejakej dobe ale zistil, že ušetrené peniaze nestačili – iba vybudovanie studne stojí takmer 2 000 dolárov.

Jeden sen, jedna komunita

Ryan sa nevzdal. Keďže si bol vedomý, že túto sumu nebude schopný získať len prácou v domácnosti, rozhodol sa zapojiť do jeho projektu viac ľudí. Výzvu prijali všetci priatelia, známi a organizácie v jeho komunite. Vďaka ich finančnej pomoci sa mu podarilo dosiahnuť svoj cieľ už na ďalší rok.

Prvá studňa a pitná voda

https://www.instagram.com/p/BRtmYwklEkl/?utm_source=ig_embed

S peniazmi sa vrátil do spoločnosti WaterCan a hovoril s riaditeľom organizácie Gizawom Shibruom. Spoločne sa rozhodli, kde budú stavať studňu: základná škola Angolo v meste Otal v Ugande. Bola postavená v roku 1999.

Zrod Ryanovej nadácie

https://www.instagram.com/p/Bu_4XgFjoCx/?utm_source=ig_embed

Malý Ryan sa mohol uspokojiť s tým, že ľuďom daroval jednu studňu, ale jeho ambície boli omnoho väčšie, a tak sa rozhodol pokračovať a založil nadáciu, ktorá by sa venovala hľadaniu spôsobov rozvoja prístupu k čistej vode. Pitná voda pre ľudí v Afrike sa stala jeho hlavným cieľom.

V súčasnosti nadácia Ryan Well Well vybudovala viac ako 1200 vodných projektov v rôznych rozvojových krajinách vďaka úsiliu multidisciplinárneho tímu.

Do Ugandy a ďalej!

https://www.instagram.com/p/B8YK1aalT2l/?utm_source=ig_embed

Nadácia poskytuje nielen sanitárne miesta a čistú vodu, ktorá je vhodná na ľudskú spotrebu, ale snaží sa tiež vzdelávať a zvyšovať povedomie o tom, akú hodnotu má voda a aká dôležitá je správna hygiena v rozvojových krajinách. Z tohto dôvodu tím nadácie sa tiež snaží o činnosti a projekty v krajinách, ako je Burkina Faso, Etiópia, Ghana, Guatemala, Guyana, Haiti, India, Keňa, Lesotho, Malawi, Mexiko, Nigéria, Tanzánia, Togo, Zambia a Zimbabwe.

voda

Vedúci nadácie Ryan Well Well so sľubnou kariérou v humanitárnom priemysle povzbudzujú tých, ktorí sa zaujímajú o podobné ideály, aby v tejto veci podnikli kroky a usilovali sa o dosiahnutie spoločného dobra. “Rozšírte svoju zónu pohodlia,  nikdy neviete, aký dopad to môže mať!” povedal Ryan.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov