Zaujímavosti

Biblický príbeh z knihy Genezis – Rajská záhrada 2. časť

Biblický príbeh z knihy Genezis: Rajská záhrada 1. časť

videní: 1.8K

Vitajte pri pokračovaní článku Biblický príbeh z knihy Genezis – Rajská záhrada 1. časť. Ako sme načrtli v prvej časti, v rámci druhej časti sa budeme venovať jednej z najpravdepodobnejších hypotéz, ktorou je Rohlova hypotéza.

Na základe geografických údajov, ktoré sú uvedené v Biblii a biblickom texte, je zrejmé, že sa mýtická záhrada nachádzala medzi riekami Eufrat a Tigris. Je to geografický chodníček, ktorý sa zhoduje s Rohlovým skúmaným územím. Platnosť Rohlovej teórie posilňuje aj ďalšia sľubná stopa: presne v hornom toku oboch riek, na mieste, kde Adam žal prvú úrodu obilia, sa odhaduje, že vzniklo poľnohospodárstvo. Zdá sa, že v hornatom regióne pohorí Zagros a Taurus zanechal Homo sapiens život nomáda a konečne sa usadil. Tvrdí to aj výskumný tím biológov z inštitútu Maxa Plancka v Nemecku. Nedávno sa tomuto tímu podarilo lokalizovať presné miesto prvej sýpky v dejinách ľudstva. Vykonali genetický výskum 68 typov modernej špaldovej pšenice, druhu dvojzrnej pšenice, ktorých spoločný pôvodný druh bol lokalizovaný práve na mieste, kde Rohl predpokladá, že sa nachádzala rajská záhrada. Nedávne vykopávky tiež dokazujú, že okolo roku 10 000 pred Kristom kmene lovcov z tejto oblasti žili uprostred úrodných zemí, na ktorých sa pásli stáda, ktoré mali podľa nemeckého paleozoológa Jorisa Petersa až do 100 000 gaziel. Je to oblasť, ktorá má mnoho spoločného s miestom, ktoré opisuje kniha Genezis.

Najstaršie nábožensky uctievané miesto na Zemi bolo objavené v rovnakej oblasti ako Rohlova rajská záhrada. Tím tureckých a nemeckých výskumníkov objavil starovekú svätyňu postavenú ľuďmi druhu Homo sapiens, ktorí zanechali lov, aby sa pred 12 000 rokmi usadili na juhovýchode Turecka, a stáli za vznikom poľnohospodárstva. Miesto je známe ako Goebekli Tepe a nesie so sebou mnoho otáznikov. Bolo tam objavených množstvo megalitických stavieb, ako napríklad piliere, z ktorých niektoré vážili až 50 ton a boli na nich vytesané rôzne nerozlúštené hieroglyfy a záhadné zobrazenia pavúkov, líšok, gaziel, levov či žeriavov a diviakov. Podľa expertov toto miesto slúžilo na uctievanie mŕtvych. Zdá sa, že to bol pôvodne ovocný sad, ktorý mnohí experti spájajú s legendárnym pozemských rajom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov