Zaujímavosti

Pád mýtu o Eldoráde 1. časť

Pád mýtu o Eldoráde 1. časť

videní: 1.3K

Mýtus o Eldoráde bol pre mnohých španielskych bádateľov motiváciou, aby sa vybrali do hĺbin Nového sveta, ale žiadna z expedícií s cieľom nájsť toto mýtické mesto zo zlata, ktoré sa malo nachádzať medzi riekami Orinoco a Amazonka, nebola úspešná. Pozrite sa s nami v rámci dvoch častí článkov o Páde mýtu Eldorádo na to, v čo dobrodruhovia dúfali a ako ich zlatá horúčka hnala vpred.

Chamtivosť prvých dobyvateľov, ktorí sa viac zaujímali o nahromadenie bohatstva v Novom svete ako o zachovanie odkazu pôvodných indiánskych spoločenstiev, spôsobila, že počas prvých rokov dobývania Ameriky boli prvoradé ekonomické záujmy. Príkladom je osídľovanie Guyany začiatkom 16. storočia. Práve tam sa vraj malo nachádzať legendárne kráľovstvo s ložiskami zlata menom Eldorádo.

Predkolumbijské indiánske obyvateľstvo pripisovalo zlatu veľkú duchovnú hodnotu, zlato neslúžilo ako symbol príslušnosti k nejakému klanu alebo vzťahu k nejakému živočíšnemu druhu, ale predstavovalo skutočné sústredenie božskej energie. Zlato preto považovali za prostriedok komunikácie človeka s bohmi, čím sa stalo hlavným náboženským obetným predmetom. Obety sa zvykli vykonávať v lagúnach, ktoré Indiáni považovali za lono Zeme.

Z tejto viery sa zrodil jeden z najmagickejších rituálov domorodcov z Cundinamarcy, územia známeho aj ako krajina kondora (dnešná Kolumbia). Rituál opísal kronikár Gonzalo Fernández de Oviedo v roku 1534. Bola to slávnosť, počas ktorej sa miestny vládca, ktorý mal telo pokryté zlatým prachom, preplavil na plti až do stredu lagúny Guatavita, odkiaľ do vody hádzal zlato a smaragdy ako obetu bohom. Práve na základe tohto rituálu vznikol mýtus o Eldoráde, kráľovstve, ktorého vládca niesol rovnaké meno a ktorého ulice, budovy a domy boli údajne zo zlata.

Mýtus o Eldoráde začal upadať po tom, ako ani výsledky bagrovania dna lagúny Guatavita nedopadli podľa očakávaní. Všetko ukazovalo na to, že kráľovstvo celé zo zlata bolo len mýtom. Nemec Humboldt v snahe skoncovať s mýtom a s pochybnosťami o pravdivosti legendy o Eldoráde na začiatku 19. Storočia vykonal niekoľko topografických prieskumov, ktoré potvrdili, že zlaté kráľovstvo je len výmysel. Pred nim však bolo množstvo bádateľov, ktorí sa za zlatom hrnuli. Aj o nich si povieme v rámci druhej časti článku Pád mýtu o Eldoráde.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov