Zaujímavosti

Ľudia s krvnou skupinou A sú náchylnejší na koronavírus COVID-19


videní: 1.9K

Vedecká štúdia hovorí o tom, že ľudia s krvnou skupinou A môžu byť náchylnejší na koronavírusy v porovnaní s inými krvnými typmi. Ako štúdia prebiehala?

Výskumný tím v Číne skúmal vzorce krvných skupín viac ako 2000 ľudí, ktorým bol diagnostikovaný nový koronavírus COVID-19 v rámci predbežnej štúdie. Zistili, že pacienti s krvnou skupinou A boli na infekciu náchylnejší.

krvnou skupinou

Okrem toho mal vírus pri nich tendenciu spôsobovať závažnejšie príznaky, zatiaľ čo pacienti s ostatnými krvnými typmi mali významne nižšie riziko nákazy. Napriek tomu, že túto štúdiu ešte musia preskúmať ďalší akademickí pracovníci, tím nalieha na lekárov a vlády, aby pri liečbe pacientov u zvážili aj rozdiely v krvných skupinách a pomohli predchádzať šíreniu choroby.

Táto štúdia je aktuálne akousi predtlačou, čo znamená, že ju ešte nepreverila skupina vedcov, ktorí musia posúdiť, či metóda, analýza a celkové závery obstoja. Proces partnerského preskúmania je navrhnutý tak, aby odstránil chyby, nesprávne interpretácie alebo chybné výskumné metódy.

krvnou skupinou

Vedci v nemocnici Zhonnan na Univerzite Wu-Chan sledovali krv 2 173 ľudí, ktorým bol diagnostikovaný nový koronavírus, z troch nemocníc v provincii Hubei. Zistili, že zatiaľ čo krvný typ ,,0″ (34 %) je bežnejší ako typ A (32 %), približne 41 % pacientov s COVID-19 malo krvnú skupinu A. Ľudia s univerzálnou ,,nulkou” tvorili iba 25 %.

V britskej populácii má 48 % obyvateľov krvný typ 0, pričom A má 38 %. Všeobecní lekári pravidelne nekontrolujú krvné skupiny, takže pre tých, ktorí chcú zistiť svoju krvnú skupinu, je jednou z možností darovanie krvi.

krvnou skupinou, ochrana

Vedci ale zároveň dodávajú, aby nikto z týchto zistení zbytočne nerobil paniku. Výskum síce môže byť nápomocný zdravotníckemu personálu, ale verejnosť sa tým nemusí trápiť. Ak máš skupinu A, neznamená to, že budeš infikovaný na 100 %.

A ani ak si typ 0, nie si v úplnom bezpečí. Stále platia doteraz známe pravidlá: umývať si poctivo ruky s mydlom, používať dezinfekčný gél a hlavne nosiť rúško, aby si nenakazil všetkých okolo seba. A je jedno, aká krv v tebe prúdi, buď zodpovedný!

 

Zdroj: sciencefocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov