Zaujímavosti

Koronavírus: Prísne vládne nariadenia neobišli ani Slovensko


videní: 2.0K

Situácia, do ktorej nás priviedol šíriaci sa koronavírus je naozaj kritická. Preventívne opatrenia zasiahli už aj Slovensko. Aby sa choroba nešírila ďalej závratnou rýchlosťou, je potrebné byť obozretný a zodpovedný. Preto sa aj slovenská vláda rozhodla v reakcii na štvrtkový nárast ochorení (11 nových prípadov) zaviesť prísne opatrenia. Čo by sme mali dodržiavať, ako sa zmení náš bežný život a budú otvorené obchody?

koronavírus

Čo nariadil štát v reakcii na koronavírus:

  • Zatvorenie škôl a školských zariadení minimálne na 14 dní. Zatvoria sa všetky školy – materské, základné, stredné aj vysoké. Pre zatvorenie škôl sa posúvajú aj maturity – písomné aj ústne.
  • Zavedenie hraničných kontrol a zachovanie len veľkých hraničných priechodov. Opatrenie by malo začať platiť od 7. hodiny ráno. Premiér povedal, že na územie Slovenska nebudú púšťať ľudí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt, alebo tých, ktorí nepracujú na Slovensku. Na Slovensko tak nepustia ľudí bez trvalého či prechodného pobytu na Slovensku alebo ak nebudú mať potvrdenie o pracovnom pomere. Obnovia sa hraničné kontroly na priechodoch s Českom, Maďarskom, Rakúskom a Ukrajinou. Otvorená ostáva hranica s Poľskom, situáciu však budú sledovať.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk zrejme od piatka od 7. hodiny.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná domáca karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Už teda nepôjdu do karantény len ľudia, ktorí sa vrátia z Číny, Talianska, Iránu a Južnej Kórey, ale všetci, ktorí prišli zo zahraničia. Ministerka vnútra Denisa Saková hovorí, že majú informácie o SIM kartách, a teda by sa malo dať zistiť, kto prišiel zo zahraničia.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení. Pretrváva aj zákaz ich návštev.
  • Bude obmedzená prevádzka obchodných centier. Cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. Začať by sa to malo už najbližšiu sobotu. Obchodné reťazce obmedzené nebudú, rovnako ani iné obchody. Veľa ľudí v karanténe totiž podľa Sakovej chodí do nákupných centier, ak sa tak budú správať aj naďalej, môžu obmedziť otváracie hodiny aj cez týždeň.
  • Zatvorené budú bary, lyžiarske strediská i wellness centrá, aquaparky, fitnescentrá a zábavné parky a tiež lyžiarske strediská a detské kútiky. Fungovať nebudú ani kúpele či kasína. Zoznam by mali ešte špecifikovať. Tieto zariadenia zatvoria od piatka od 7. hodiny ráno. Pellegrini tvrdí, že ľudia využívali zavreté školy na lyžovačky a výlety. K tomuto kroku pristúpili, „keďže občania sa po dobrom nevedia o seba postarať“, povedal premiér.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Obmedzí sa aj autobusová doprava.
  • Obmedzia sa aj hodiny na úradoch či v Sociálnej poisťovni na tri hodiny denne s tým, že sa obmedzí aj počet ľudí, ktorí tam budú môcť vstúpiť. Pošta zatiaľ otváracie hodiny neskracuje, ale už tam platia obmedzenia pre vstup klientov.
  • Zrušia sa aj zájazdy do zahraničia.

Zdroj: DenníkN topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov