Zaujímavosti

Kongamato: Preživšie dinosauri?

Kongamato: Preživšie dinosauri?

videní: 2.3K

Vieme, že pterosari vyhynuli pred mnohými miliónmi rokov, ale africkí domorodci v Zambii si rozprávajú podivné historky, ktoré napovedajú niečo diametrálne odlišné. Po stáročia medzi nimi kolujú historky a početné zvesti o dravých lietajúcich jašteroch, ktoré sa nápadne podobajú na údajne vyhynuté pterodaktyly.

Tieto povesti vyvolávajú vcelku veľkú zvedavosť tak dnes, ako v minulosti. V roku 1932 vyburcovali cestovateľa menom Frank H. Welland k tomu, aby sa odvážil vycestovať do bažín Jiundu v mwinilungskom okrese západnej Zambie, kde sa rozhodol celú situáciu preskúmať vlastným okom. Domorodci mu vyrozprávali príbehy o príšernom okrídlenom tvorovi s rozpätím krídel až dva metre, s veľkou belavou hlavou pripomínajúcu lebku, zubatou tlamou a kožovitým povrchom tela. Nazývali ju kongamato, čo v preklade znamená „prízrak smrti“ a budil v nich hrôzu, pretože verili, že ich môže zabiť jednoducho iba pohľadom. Welland ich popis podľa domorodcov zachytil v knihe In Witchbound Africa, ktorá vzbudila veľký ohlas. Keď obyvateľom Zambie ukázal kresby prehistorického vtákojaštera rodu Dimorphodon, jednohlasne a bez akéhokoľvek váhania potvrdili, že presne to je ten tvor, o ktorom hovoria.

Mnoho ľudí však pochybuje. Tvrdia, že popis tohto vtákojaštera domorodci poznajú od domorodcov, ktorí pracovali na vykopávkach v Tanzánii, kde boli pred niekoľkými rokmi objavení fosílni pterosauri. Samozrejme, aj táto teória je problematická. Popis vykopávok by musel najprv prekonať 900 kilometrovú vzdialenosť. Pokiaľ by sa aj obyvatelia Zambie dozvedeli o týchto vykopávkach a o stavbe kostry pterosaurov, odkiaľ by vedeli o ich kožovitom povrchu tela a vedeli o tom, že nemali perie?

Záhadný tvor bol spozorovaný aj v ďalších prípadoch. Jeden z nich poslal anglickému novinárovi G. Priceovi úradník koloniálnej správy. Hovoril, že sa stretol s domorodcom, ktorý utrpel takmer smrteľné zranenie na hrudi, keď sa rozhodol vstúpiť do obávanej bažiny, kde ho napadol „veľký vták s dlhým zobákom“.

To však ani zďaleka nie je všetko. Prečítajte si pokračovanie článku už čoskoro na TOPdesat.sk

Zdroj: Pinterest | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov