Zaujímavosti

Skupina ICONITO si uctila Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú


videní: 2.0K

Skupina ICONITO prichádza so skladbou na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kapela považuje tému vraždy Jána a Martiny za celospoločenskú občiansku záležitosť, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Do skladby si kapela pozvala významného slovenského herca Dušana Jamricha. K piesni vznikol aj emotívny klip, kde si Jána a Martinu zahrali Peter Martinček a Katarína Macková. Líder skupiny Kristián Dufinec v ňom opäť vystupuje ako goral a parafrázuje text slovenskej hymny.

iconito

Hudbu k skladbe „Čas sa kráti“ napísal Kristián Dufinec a Martin Rusnák, text má na konte Kristián Dufinec a Dušan Plichta. O mix a master sa postaral Peter Jakab v štúdiu Sinus Records. Producentmi skladby sú Kristián Dufinec, Martin Rusnák, Peter Jakab a Marián Vojtko.

„Prvá verzia textu vznikla krátko po vražde Jána a Martiny, celú produkciu piesne sme sa však z viacerých dôvodov rozhodli nerealizovať. Ale teraz, po dvoch rokoch od tejto udalosti, keď sa prirodzene s pribúdajúcim časom dostáva pomaly do úzadia, sme sa rozhodli priložiť ruku k dielu a podporiť iniciatívy, ktoré sprítomňujú odkaz Jána a Martiny. Myslím si, že hudobná tvorba by mala reflektovať nielen príjemné témy, ale aj podstatné spoločenské témy. Tu nejde o politiku. Ide o občiansku vec a poctu dvom mladým ľuďom, ktorí museli pre našu krajinu obetovať neprimerane veľa,“ vysvetľuje líder kapely ICONITO, Kristián Dufinec.

Pieseň nesie silné posolstvo a, ako upozorňuje kapela, nie je politickou objednávkou žiadneho subjektu.

„Posolstvo piesne možno vyjadriť v troch rovinách. Prvú rovinu toho posolstva vyjadruje text refrénu „Nad Tatrou opäť  hrmí…“. Odkazuje na skutočnosť, že úkladná vražda novinára a jeho snúbenice nie je iba nesmiernou tragédiou, ale aj podstatnou a stále nedocenenou dejinnou udalosťou v histórii našej krajiny. Z uvedeného dôvodu sme si dovolili parafrázovať text štátnej hymny, ktorý v minulosti vznikol tiež ako reakcia na podstatné spoločenské udalosti,“  hovorí Kristián Dufinec.

Druhú rovinu reprezentuje recitatív pána Dušana Jamricha, ktorý znie po druhom refréne a končí sa slovami: „…zabrániť tak hĺbke času, aby sa na ne zabúdalo.“

„Text zvýrazňuje význam každého pripomenutia si odkazu Jána a Martiny v plnej krutosti a čo najväčšej reálnosti tak, aby bol tento v spoločnosti živý aj po rokoch. Tretiu rovinu posolstva piesne vyjadruje scenár klipu a záverečné slová piesne: „čas sa kráti nám“. Klip pripomína aspoň z malej časti hodnotu tých najcennejších vecí, ktoré Ján a Martina museli obetovať. „Čas sa kráti“ nám zároveň pripomína našu vlastnú pominuteľnosť a vyzýva k zodpovednému správaniu sa nielen vo verejnom živote či v politike, ale aj v osobnom živote a rodine. Nech podstata hodnôt, za ktoré pri svojej práci bojoval Ján Kuciak a o ktorých svedčil vlastným životom, pretrváva aj v našich každodenných životoch,“ konštatuje Kristián.

K piesni vznikol emotívny klip, ktorý sa nakrúcal v Michalovciach, v Ždiari, vo Vajnoroch a v Chorvátskom Grobe. Jána a Martinu si zahrali Peter Martinček a Katarína Macková. V klipe ďalej účinkujú Vladimír Rajci, Anna Mikušová, Nina Lillian Dufincová, Adam Zábražný a, samozrejme, skupina ICONITO. Na videoklipe sa už tradične podieľal tím z Michigan Cretive Factory, ktorej zástupcom je samotný spevák Kristián Dufinec.

„Námet, scenár a réžiu som si zobral na starosť ja spolu s Michalom Tkáčom z firmy Cyber Gods. O kameru sa postaral Adrián Jenčo z Cube Art Pictures. Chémia funguje a po niekoľkých spoločne nakrútených klipoch vie každý z nás, čo môže od toho druhého očakávať. Napriek tomu, že som Jána a Martinu osobne nepoznal, mám potrebu rozprávať o tejto téme. Myslím si, že zasiahla mnohých z nás. Osobne to vnímam citlivo aj kvôli príbuznému veku. Neviem si predstaviť, že by som zanechal všetko, o čom snívam a čo budujem, pretože by o tom rozhodol niekto iný, nie ja sám. To nie je fér. Ak je toto aspoň malý kúsok, ktorý môžeme ako umelci darovať ich pamiatke – tak je to našou povinnosťou – zakričať najlepšie ako vieme našimi vyjadrovacími prostriedkami…,“  vyznal sa Kristián Dufinec.

Skupina ICONITO pochádza pôvodne z Michaloviec a hrá v zložení Kristián Dufinec – spev, gitara, Martin Rusnák – sólová gitara, spev, Silvester Michalenko – klávesy, spev, Pavol Bačkay – basgitara, spev a Michal Fedor – bicie. Dvaja noví členovia priniesli do kapely svoj rukopis a posun v ďalšej tvorbe. Aktuálne skupina ICONITO začína pracovať na novom singli a dokončuje druhý album.

WEB www.iconito.sk

FACEBOOK https://www.facebook.com/iconitosk

INSTAGRAM https://www.instagram.com/iconito_sk_band/

ICONITO – Čas sa kráti

Zdroj: ICONITO topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov