Zaujímavosti

Sprievodca vesmírnymi telesami: Mesiac a jeho podoby


videní: 2.4K

Mesiac vykoná kompletný obeh okolo Zeme asi za jeden kalendárny mesiac. V akých všetkých farbách sa objavuje na nebi?

Misia Apollo určila analýzou vzoriek hornín, že Mesiac je starý 50 miliónov rokov. Pred viac ako 4,5 miliardami rokov pokrýval jeho povrch tekutý oceán magmy.

Mesačná kôra je zložená z množstva rôznych prvkov – uránu, tória, draslíka, kyslíka, kremíka, horčíka, železa, titánu, vápnika, hliníka a vodíka. Čo znamenajú ale vyobrazenia podľa jednotlivých farieb?

V staroveku bolo bežné sledovať meniace sa ročné obdobia pozorovaním lunárneho mesiaca a nie slnečného roka, na ktorom sa zakladá 12 mesiacov v našom modernom kalendári. Po celé tisícročia ľudia v celej Európe, ako aj domorodé americké kmene, pomenovávali mesiace po znakoch, ktoré spájajú s obdobiami severnej pologule a mnohé z týchto mien sú veľmi podobné alebo totožné.

Dnes používame mnoho z týchto starovekých mien ako mená splnu. Všeobecným vysvetlením je, že koloniálni Američania prijali mnoho pôvodných amerických mien a začlenili ich do moderného kalendára. Zdá sa však, že ide o kombináciu rodených amerických, anglosaských a germánskych názvov.

Krvavý mesiac

Mesiac a jeho podoby

Krvavý odtieň sa objaví, keď je mesiac na oblohe. Sfarbenie vzniká v dôsledku lomu slnečných lúčov, ktoré na túto planétu dopadajú, a takto ich zachytáva satelit.

Supermesiac

Mesiac a jeho podoby

Spln, ktorý sa vyskytuje pri najväčšej blízkosti Mesiaca k Zemi sa nazýva supermesiac. Najbližší bod v jeho obežnej dráhe je vzdialený od Zeme 363 103,4 kilometrov. Počas tejto fázy sa môže javiť až o 30 percent jasnejší a až o 15 percent väčší.

Mikromesiac

Mesiac a jeho podoby

Mikromesiac je opačná fáza supermesiaca. Vyskytuje sa vtedy, keď je najďalej od Zeme pozdĺž svojej obežnej dráhy. Vtedy je od nás vzdialený 405 696,3 kilometrov.

Vlčí mesiac

Mesiac a jeho podoby

V takomto štádiu vyzerá tento gigant ako z hororu. V jednoduchosti, ide o prvý spln v Januári. Dôvod tohto pomenovania nie je úplne známy, môže mať korene u domorodých Američanov.

Žiariaci Mesiac

Harvest Moon Rising

Jedna vec, ktorá odlišuje žiariacu Lunu od ostatných mien mesiaca je to, že nie je spojené s konkrétnym mesiacom tak, ako sú ostatné. Namiesto toho sa žiariace vesmírne teleso vzťahuje na načasovanie jesennej rovnodennosti. Prevažne ho je vidno v septembri alebo októbri.

Modrý mesiac

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt blue moon

Ak sa niečo deje iba málokedy, hovoríme, že sa to stáva „raz za uhorský rok.“ V angličtine vyjadrujú rovnakú myšlienku slovami „once in a Blue Moon“, doslova „raz za modrý mesiac“. Farmársky almanach štátu Maine (USA) vtedy uvádzal definíciu Modrého mesiaca takú zložitú, že aj samotní astronómovia mali veľký problém jej porozumieť. Aby časopis Sky & Telescope termín zjednodušil a vysvetlil ho aj pre laikov, v roku 1946 napísal – odvolávajúc sa na zmienený almanach – že „druhý spln v mesiaci je Modrý mesiac.“

Temný mesiac

Mesiac, Super Moon, Miesto, Veda, Obloha

Temný mesiac je sofistikovaný názov pre jeho fázu, známu ako nov. Počas nej sa Luna nachádza medzi Slnkom a Zemou. V tejto fáze nie je Slnkom osvetlená žiadna časť privrátenej strany Mesiaca a osvetlená je len odvrátená strana. To znamená, že počas novu Lunu zo Zeme vôbec nie je vidieť. „Objavuje“ sa každých 32 mesiacov. Pre väčšinu západnej pologule sa posledný temný mesiac konal 31. júla 2019.

Zdroj: popularmechanics topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov