Zaujímavosti

Zvláštnosti prírody: Obrie vlny, ktoré dokážu napáchať množstvo škody – 1. časť

zvláštnosti prírody Zvláštnosti prírody: Obrie vlny 3. Časť

videní: 2.4K

Ničivého potenciálu počasia, oceánov, zemetrasenia, sopiek a povodní sa obávajú ľudia na celom svete. Nie menej zaujímavú hrôzu a úžas budia aj neznáme zvieratá presahujúce fyzickým zjavom a dravosťou medze našich všeobecných znalostí i predstáv o súčasnej živočíšnej ríši. Zvesti o nich pochádzajú z pradávnych čias – od Kentaurov, kyklopov a morských hadov antickej mytológie až k zvláštnym zvieratám spozorovaných v novších dobách, akými sú napríklad medveď nandi či krv sajúca chupacabra. Nové študijné odbory sa pokúšajú tieto podivné tvory správne zaradiť a zodpovedať ešte náročnejšiu otázku, z čoho sa vlastne vyvinuli a odkiaľ pochádzajú. Inak tomu nie je ani s veľkými morskými vlnami – Tsunami. Poďme spoločne nazrieť bližšie na tieto obrie vlny v rámci prvej časti článku s názvom zvláštnosti prírody.

Ničivá sila prírody na nás pravdepodobne najviac pôsobí, keď sme na mori. Smrteľne nebezpečné prúdy a víry, obzvlášť obrie vlny si od dôb, kedy sa človek prvýkrát vydal a oceán, vyžiadali už množstvo strát na ľudských životoch. Napriek tomu príčiny niektorých týchto javov nebola doposiaľ uspokojivo vysvetlená.

Tsunami je obrovská vlna, o ktorej vieme, že vzniká následkom podmorského zemetrasenia, k akému došlo napríklad v roku 2004 v Indickom oceáne. Obrie vlny však niekedy majú aj iný pôvod. Tieto desivé vodné steny sa z času na čas objavia „odnikadiaľ“, majú nesmiernu silu a zničia všetko, čo na behom svojej dráhy narazia. Námorníci ich popisovali už od nepamäti, ale serióznejšie sa o ich existenciu začali vedci zaujímať až nie tak dávno.

Skutočnú obriu vlnu zachytil na kameru v roku 1980 muž, ktorý ju neskôr popísal a šťastne prežil dopad vodnej masy, ktorá sa vynorila z mora a dopadla na palubu lode, na ktorej sa nachádzal. Vzácny filmový záznam ukazuje, ako sa táto vlna týči nad ostatnými. S použitím známej mierky ako porovnávača – sťažeň lode a jeho výška – bola výška tejto vlny odhadnutá na 20 metrov. Je však známe, že podobnú vlnu predchádza vždy značné prepadnutie vodnej hladiny, o ktoré sa výška obrej vlny ešte zvýši. Konkrétne v tomto prípade asi na 30 metrov. Čo je príčinou vzniku takýchto vĺn? Aj o tom sa dočítate v pokračovaní článku.

Zdroj: topdesat | pressa

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov