Zaujímavosti

Najobľúbenejšie zimné športy. Čo o nich nevieš?


videní: 4.2K

Zimná sezóna je v plnom prúde a s ňou prichádza čas oprášiť športové vybavenie a vrhnúť sa strmhlav na populárne zimné športy. Poďme sa pozrieť na tých päť najobľúbenejších u nás a priblížiť si ich dlhú a pestrú históriu. Tušíš napríklad, ktorý zimný šport považovali komunisti za buržoázny, kde sa konali prvé Majstrovstvá sveta v ľadovom korčuľovaní, kto sa prvýkrát vyšvihol na olympiáde trojskok a v akom zimnom športe sa preslávil Jake Burton? Tu sú odpovede…

zimné športy

1. Sánkovanie a bobovanie

Sánky a boby má bezpochyby väčšina z nás spojené s deťmi a bezmyšlenkovým blbnutím na snehu. Preto zabúdame, že v oboch prípadoch ide o inštrumenty kľúčové pre plnohodnotné zimné športy. Sane ale úplne pôvodne slúžili predovšetkým na prepravu, bolo to tak ešte v polovici 19. storočia. Zlom nastal vo švajčiarskom zimnom raji – Sv. Moritzi, kde boli sane dovybavené o riadiaci mechanizmus, čím sa stali nezávislými od konských záprahov a úplne sa dostali do sféry mocenského vplyvu jazdca-človeka. Výmenou drevenej konštrukcie za oceľovú potom vznikli boby. V profesionálnych súťažiach sa ako najzdatnejší sánkari a bobisti čoskoro vyprofilovali práve Švajčiari, Američania a Nemci. A práve my vďačíme za túto dlhú športovú tradíciu práve nemeckému
športovému odhodlaniu. “Sane a boby boli v predvojnovom období obľúbenou kratochvíľou sudetských Nemcov. Na území Českej republiky sa v tom čase týmto športom oddávali nielen amatérsky, ale aj profesionálne,” načrtáva Jan Štádler, marketingový riaditeľ obchodnej siete Hervis Sports, korene historickej tradície na českom území, a dodáva: “Nadšenie slovenských sánkarov a bobistov muselo prečkať dve totality. Komunistický režim považoval bobovanie za buržoázny šport, a ako taký bol vyňatý zo štátnych dotačných programov na podporu športu. “obľúbeným miestom mnohých československých sánkarských oddielov sa stali spletité dráhy Jizerských hôr v okolí Liberca a Jablonca nad Nisou. Bobisti zas usporiadali svoje prvé majstrovstvá neďaleko severočeského kúpeľného mesta Teplice, ktoré leží v kotline medzi vrcholkami Krušných hôr. Početné úspechy československých aj slovenských reprezentantov na svetových turnajoch svedčia o tejto tradícii a potvrdzujú, že tento šport nie je zďaleka len doménou jamajského bobistického tímu z populárnej komédie Kokosy na snehu.

2. Ľadové korčuľovanie

Medzi zimné športy, v ktorých histórii môžeme vysledovať výraznú českú a slovenskú stopu, patrí ľadové korčuľovanie. Aktivita, ktorá sa ďalej delí na vetvu krasokorčuľovanie a rýchlokorčuľovanie, je pritom stará ako ľudstvo samo. Prvé dôkazy môžeme vidieť už v období praveku, vďaka archeologickým nálezom predmetov, ktoré bezpochyby boli určené práve k rýchlemu pohybu na ľade. Ako šport sa korčuľovanie začalo profilovať už v 18. storočí a o necelých 100 rokov neskôr malo aj svoju zastrešujúcu medzinárodnú organizáciu. prvé Majstrovstvá sveta hostil v roku 1896 ruský Petrohrad a zúčastnili sa ho iba muži. Zrovnoprávnenie žien prebehlo až takmer o 100 rokov neskôr. “Korčule v ich modernej podobe sú americkým vynálezom,” vysvetľuje Jan Štádler: “Spoločnosť Bushhnell z Philadelphie prvýkrát vymenila jednoduché remienky za skrutkovacie zvierky. V tom čase už bolo jasné, že niekomu napadne použiť skrutky. V momente, kedy došlo k spojeniu noža so samotnou topánkou, vznikli korčule, ako ich poznáme dnes.” Československo sa v 60. rokoch minulého storočia vyprofilovalo ako svetová jednotka krasokorčuľovania, jeho reprezentanti udávali trendy a zbierali ocenenie na svetových súťažiach. Aj napriek tomu, že táto éra už skončila, sú českí krasokorčuliari a krasokorčuliarky neoddeliteľnou súčasťou každého významného šampionátu. Ide predsa len o národ, ktorého vyslancovi Petrovi Barnovi sa prvýkrát v histórii športu podarilo na Zimných olympijských hrách predviesť trojskok na ľade.

3. Zjazdové lyžovanie

Pohyb po snehu bol ďalšou výzvou, s ktorou sa ľudstvo muselo popasovať už v praveku. Početné záznamy predovšetkým zo Škandinávie dokladajú využívanie snežníc, a to ako pre účely dopravy, tak lovu. Populárne boli predovšetkým na území dnešného Nórska, kde boli modifikované do podoby pripomínajúcej dnešnej lyže. História severských krajín taktiež hovorí o vojenskom lyžovaní, na lyžiach sa medzi sebou takto stretli napríklad bojovníci Nórska a Švédska. Nie je preto prekvapujúce, že športové lyžovanie vzniklo v nórskom údolí Telemark v polovici 19. storočia. Tu bola založená aj prvá lyžiarska škola. V tejto dobe sa pre koordináciu pohybu stále používala len jedna palička, čo bolo praktické hlavne preto, že v druhej ruke mohli jazdci držať zbraň. “Naše krajiny sa však nenechali zahanbiť. Už v roku 1886 zakladá Josef Rösller-Ořovský podľa škandinávskeho vzoru lyžiarsky klub a školu na území českého kráľovstvo. Po škandinávskom Telemarku ide o vôbec prvý podobne zameranú organizáciu na svete,” upozorňuje Jan Štádler na fakt, že Česi si prekvitajúce športové odvetvie rýchlo obľúbili. V roku 1924 stáli zástupcovia Československa pri zrode Svetovej lyžiarskej federácie (FIS) a populárna bola aj rakúska lyžiarska škola Čechorakúšana Matyáša Žďárského, ktorý sa preslávil tým, že ako posledný inštruktor vyučoval zjazdové lyžovanie práve s využitím iba jednej palice. Vzhľadom k priaznivým vysokohorským podmienkam Álp sa ale lyžovanie stalo na dlho doménou predovšetkým Francúzov a Rakúšanov. Rozmach disciplína zažila až po skončení druhej svetovej vojny. Od tej doby sa do histórie športu podarilo nezameniteľným podpisom zapísať rade českých lyžiarov. Čerstvo sa to dalo tvrdiť o nádejnej Ester Ledeckej, ktorá svojou usilovnosť a nadanie uplatňuje aj v jazde na snowboarde.

4. Beh na lyžiach

Najtradičnejšia z tradičných lyžiarskych disciplín je bezpochyby beh na lyžiach. Bežky logicky zdieľajú značnú časť svojej histórie s lyžami, a to z hľadiska ich účelového určenia, technik jazdy aj spôsobov “ovládania”. Využívanie jednej dlhej palice pre koordináciu pohybov je len tým najviditeľnejším príkladom. Prvý prebor v diaľkovom behu na lyžiach sa ale uskutočnil skôr ako ten v zjazdovom lyžovaní. Rovnako tak ale za ich organizáciou stála nórska armáda, ktorá aj túto disciplínu dotiahla medzi obľúbené zimné športy. Stalo sa tak už v 18. storočí, pričom Nóri si až do založenia FIS udržiavali medzi bežkármi vodcovskú pozíciu. Pôsobili ako inštruktori vo všetkých bežeckých školách po celej Európe a ich prítomnosť v Medzinárodnom lyžiarskom kongrese, predchodcovia dnešnej federácie, bola priam esenciálna. Zlomovým okamihom sa pre nové zimné športy stali prvé Zimné olympijské hry usporiadané v roku 1924 v Chamonix. V roku 1992 potom došlo k uvoľneniu pravidiel, kedy bola bežkárom ponechaná voľnosť zvoliť si medzi klasickou a voľnou technikou behu na lyžiach. “Za asi najtradičnejší bežkársky pretek na území Českej republiky by som sa nebál označiť Jizerskú päťdesiatku. Tá sa prvýkrát konala už pred viac než päťdesiatimi rokmi v roku 1968,” upozorňuje Jan Štádler, ktorého domáca Hervis Sports sa môže pýšiť rolou hlavného partnera tohto legendárneho súboja. Aj v dejinách tohto športu nájdeme rad známych českých mien – za všetky menujme terajšiu prezidentku Českého olympijského výboru Katarínu Neumannovú, Lukáša Bauera alebo Stanislava Rezace, ktorý sa stal širokej verejnosti známy virálnym rozhovorom, keď počas legendárneho diaľkového závodu Birkebeinerrennet “skúšal šůšn”.

5. Snowboarding tiež patrí medzi zimné športy

V roku 1914 sa v USA objavili prvé pokusy o úpravu lyží tak, aby ťažisko jazdca spočívalo na obyčajnej jednej plošine. Krátka, no dynamická história snowboardov vyniká amatérskymi projektami, realizovanými v domácich dielňach mnohých nadšencov a kutilov, ktorí sa snažili prísť s alternatívami k technikám zjazdu. Prvý surferi jazdili na ohobľovaných drevených doskách riadených pomocou šnúry, zviazaných bufetových podnosoch alebo šnúrami ovládaných doskách. Posledný zo spomínaných príkladov môžeme považovať za ozajstného predchodcu dnešných snowboardov, vžilo sa pre neho meno Snurfer. V roku 1977 vyhral snurferské preteky legendárny výrobca Jake Burton, ktorý nedlho po svojom triumfe na snehu triumfoval aj v oblasti obchodu. Nové modely, ktoré Burton a ďalšie firmy predstavili už môžeme považovať za klasické snowboardy. Ďalej už dochádzalo iba ku zdokonaľovaniu jednotlivých súčastí a tvarov. Do Európy však podobné zimné športy dorazili so značným oneskorením až v 80. rokoch 20. storočia. Konkrétne v Československu boli tiež do istej miery súčasťou “Ľudovej tvorivosti”, kedy počiatky tohto športu sú neodmysliteľne spojené s menom Luďka Váši. Komunistický režim síce tzv. Snežná dosky nijako nepodporoval, avšak ich ani nevystavoval prísnym represívnym opatreniam. Váša tak mohol v pokoji dosky vyrábať v pohodlí svojho domova. “Nový šport sa stal natoľko populárnym, že došlo k natočeniu dnes už legendárnej reportáže v rámci relácie Receptář nielen na nedeľu, kde Luděk Váša ako hosť vysvetľuje výrobu snowboardu fascinovanému kráľovi českých kutilov Přemkovi Podlahovi,” spomína s úsmevom na tvári Jan Štádler. Podotýka pritom, že s pádom železnej opony opadli aj všetky reštrikcie. Snowboarding sa stal mediálnym miláčikom a počet tých, ktorí ho aktívne prevádzkovali, raketovo narástol. Na Klínovci sa v tej dobe uskutočnili prvé československé majstrovstvá a svoju prevádzku začal rad firiem, ktoré sa zaoberali výrobou, predajom a distribúciou snowboardového náčinia.

Zdroj: tlačová agentúra | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov